Uit de duisternis tot het licht
VI.
Op het afgesproken uur klopte Teun aan bij de woning van de tuinbaas, die reeds gereed stond om met Teun zijn tweede kerkgang te gaan maken. Van enige bekommering over het heil zijner onsterfelijke ziel was bij de tuinbaas geen sprake. Evenmin van enige begeerte naar de waarheid. Neen, het was hem alleen te doen om die prediker nog eens te kunnen gadeslaan wan-neer deze zoals hij meende, j, kleine twee uur van één bladzi een preek stond te lezen.
Geheel anders ging Teun op ni het huis des Heeren, Hij kon zi baas maar niet loslaten, Voorliii rend droeg hij hem onder het lopi op aan de troon der genade smeekte de Heere of Hij hem wil( rukken uit de macht des Satans m^ aldus overbrengen uit de duistert '' tot Zijn wonderbaar licht.
Na enige tijd, waarin onder de ziel " werkzaamheden van Teun door, ni V enige vragen van de tuinbaas do ' Teun beantwoord waren geworde o' hadden zij het kleine kerkgebou )j bere/ikt. Zij namen dezelfde plaa in als des morgens en weldra zate beiden met alle aandacht naar \ ) prediker te luisteren. Het was, al j naar gewoonte, wederom een Faas 'm prediking, waarin dus de opstandia .g van de Heere Jezus in het middel ó punt stond. De prediker wees op d| ^ grote betekenis van deze opstandin jl voor al het volk des Heeren, Voorli e op de noodzakelijkheid om iets vai e de kracht dezer opstanding vooi ) eiigen hart te leren kennen, zal het e wel zijn voor de eeuwigheid. Daar-r bij kreeg hij er op te wijzen hoe van m nature kinderen en grote mensea onder de toorn Gods liggen en dal niemand, zonder nieuw hart te heb' ben ontvangen. God zou knnnej ontmoeten zonder verschrikking Dat echter die ontmoeting eens bi het sterven zou moeten plaats heb ben en dat de mens zonder nieu» hart dan voor eeuwig van G^ aangezicht zou worden verbannei en de gerechte straf van zijn zondei tot in eeuwigheid zou moeten on dergaan.
En o wonder van Gods gen e Deze woorden van de predikei sloegen bij de tuinbaas in. De rus! welke eens het deel van zijn ge moed was — al was het maar eei schijnbare rust — was geweken. Hi lette met meer 'op de prediker, hi had nu met zichzelf te doen. Hi ontwaarde zijn Godsgemis en vraz voor het naderend oordeel bezetti zijn ziel.
Ofschoon hij bij het huiswaart gaan, moeite deed om voor Tera te verbergen wat er in zijn ziel oni' ging, was hem dit niet mogelijk, Ali weleer de stokbewaarder tot Pau' lus, zo riep hij in verslagenheid dei harten uit: , , o, wat moet ik doen opdat ik zalig worde? " Dat deze woorden Teun als welluidende muziek in de oren klonken, laat zich indenken. Al zat de tuinbaas no| in het stuk der ellende, bij hem rees de hope, dat de verlossing op 's Heeren tijd volgen zou.
OOM KOOS
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 mei 1947
De Banier | 8 Pagina's