Buitenlands Overzicht
Eenmaal werd Babels toren uit hovaardij opgericht. Alle hovaardij is God de. Heere een gruwel. Dat ondervonden Babels' torenbouwers. Heel hun bouw liep op verwarring en ellende uit, In weerwil van dat zo waarschuwende voorbeeld is de wereld heden schier meer dan ooit vervuld met bouwlieden, die hun krachten inspannen om de een of andere toren van Babel te bouwen. Dat de Heere daarin miskend wordt, deert hen niet. Ook vrezen zij de toorn Gods óver hun hoogmoedig bedrijf niet. Niettemin valt Zijn ontstoken gramschap allerwege waar te nemen. De ellende en de verwarring zijn toch in elk land duidelijk waarneembaar. Het is ellende hier en ellende daar; grote verwarring in dit land en een even grote of nog al grotere in een ander land.
Dit komt ook uit in de talrijke stakingen, waardoor onze dagen gekenmerkt worden, In een vorig overzicht schreven wij, dat de stakingen in Frankrijk een eiinde genomen hadden. Wij spraken daarbij echter de vrees uit, dat dit slechts van korte duur zou zijn. En inderdaad: dit is van korte duur geweest, Ramadier heeft de communisten uit zijn kabinet gezet. Sindsdien is het in Frankrijk staking op staking. De daardoor ontstane verwarring kent vrijwel geen grenzen. Dit is zelfs zo erg, dat de premier Ramadier verklaarde; Frankrijk wordt door een totale ineenstorting bedreigd. De eerstvolgende drie weken, zo zeide hij vervolgens, zullen voor Frankrijk van vitaal belang zijn. Verliest het Franse volk in deze periode het hoofd, dan kan dit een totale ineenstorting beffekenen. Dit klinkt wel zeer onheilspellend en is in werkelijkheid nog te onheilspellender, daar Ramadier voorts sprak: , , De graancrisis, welke Frankrijk thans "in beroering brengt, kan pas definitief overwonnen zijn als in Juli of Augustus van het volgend jaar de oogsten binnen komen".
De hoog geklommen nood werkt begrijpelijkerwijs mede door d-, agitatie der communisten het uitbreken der stakingen sterk in de hand. Daar staan in Frankrijk nog grote stakingen te wachten. Zoi zijn niet minder dan 400.000 Franse, metaalbewerkers op het punt om in staking te gaan. Ook 100, 000 man in de gas-en electriciteitsbedrijven zijn voornemens zulks te doen. Op het ogenblik dat wij dit schrijven is het echter nog niet zeker, dat de stakingen zullen uitbreken. De Franse regening toch heeft water in haar wijn gedaan. Zij heeft op enkele punten loonsverhoging toegezegd. Zij heeft voor het ogenblik enkele consessies gedaan. Of deze concessies echter de stakingen zullen verhinderen, staat te bezien, daar de vakverenigingen er thans over beraadslagen.
Frankrijk is niet het enige land, dat onder de stakingen lijdt, Duitsland, waarin de voedselnood hoog geklommen is, evenzeer. Ook de Verenigde Staten worden er door geteisterd. De staking der telefonisten is amper geëindigd of er is al weer een andere uitgebroken. En wel een op de Fordfabrieken te Detroit, Daarop zijn 3700 meesterknechts in .staking gegaan. Dezen eisten loonsverhoging. Dit werd afgewezen. Het gevolg was staking van de meesterknechts. Dit had tengevolge, dat 90, 000 gewone arbeiders hun werk niet konden voortzetten. Blijft de stand van zaken zoals deze zich thans ontwikkeld heeft, dan zal binnen tien dagen heel de productie van het geweldige bedrijf stil liggen. Een andere staking brak uit in Londen, Twee chauffeurs werden daar ontslagen. Dit was niet naar het genoegen van de vakvereniging. Dientengevolge legden alle vrachtwagenchauffeurs, in dienst van de Londense vleeshallen, het bijltje er bij neer en, , , , Londen zit thans zonder vlees. Bovendien is de kans zeer groot, dat de staking zich over heel Engeland zal uitbreiden. Ontkent nu maar eens, dat de verwarring in onze dagen onder de mensen zeer groot is. Het lijkt zeer veel op een oorlog van de ene mens tegen de andere mens. Heel de wereld is zo langzamerhand een ketel geworden, waarin het geducht gist en kookt. Daar is ook alle reden voor. Zoals wij in den beginne schreven, is de wereld vol van lieden, die, elk op zijn wijs, bezig zijn een '^oren ' van Babel te bouwen. Allen vervuld met grootse plannen. Allen werkende buiten God om en daarom tegen God en Diens geboden in. Als wij het recht bezien, hoe wordt de Schepper niet miskend. Zowel in het klein als in het groot. Daarvan leveren ons de Volkenbond en de Organisatie van de Verenigde Naties de meest sprekende bewijzen. Deze zouden een eeuwige wereldvrede tot stand brengen. Daarin had men God niet nodig. Zijn Woord was daarin zelfs contrabande. De mens zou met overleg en rede die vrede wel tot stand brengen. En wat zien wij nu? De oorlog is geëindigd en het is nog oorlog op allerlei wijze en op allerlei manier. De wereld raakt zo langzamerhand in twee grote kampen verdeeld. Sovjet-Rusland is machtig geworden. Het heeft de Baltische landen, Estland, Letland en Lithauen geannexeerd. Polen staat gehsel onder zijn macht, In Bulgarije, Roemenië en Yoego-Slavië heeft het alles te zeggen, Hongarije en Oostenrijk hebben naar zijn bevelen te luisteren. Zelfs in Duitsland is het diep naar het Westen doorgedrongen. Het heeft de oude doelstellingen van Peter de Groote en Catherina vrijwel verwezenlijkt, In het eigen land wordt elke zweerri van verzet hardhandig onderdrukt. Wee degenen, die het wagen, zich tegen Stalin openlijk te keren. Hun wacht zo al niet de dood dan toch de verbanning naar. Siberië,
Daartegenover staan de Verenigde Staten van Amerika, die op Sovjet-Rusland voor hebben, dat zij de zeeën beheersen. Zelfs Groot-Brittannië is — naar de mens gesproken — geheel onder hun macht en gans en al van hen afhankelijk. Amerika toch heeft een vloot, die zesmaal zo sterk is als die van Engeland, Het is dan ook voor Engeland, menselijkerwijs beschouwd, onmogelijk zich tegen Amerika te keren. Niettemin is er onder de Labour-partij een gedeelte, dat losser van Amerika en nader tot Sovjet-Rusland wenst te komen staan. Verreweg het grootste deel der Britten wil daar echter niet van weten. Men kan dan ook wel aannemen, dat Amerika en Engeland één lijn tegenover Sovjet-Rusland zullen blijven trekken.
Zo zijn er dan twee grote weïïldmachten, die ieder van zijn kant er op uit zijn om hun positie te versterken. Vol wantrouwen en innerlijke vijandschap staan zij tegenover elkander. Niets wijst op enige wederzijdse toenadering. Geen enkel teken duidt op enige wezenlijke verzoe ning. Integendeel! De onderlinge verwijdering neemt nog toe. Het wantrouwen wordt steeds groter. Daarvoor zijn tal van bewijzen aan te voeren. Op het ogenblik is de verwarring al onbeschrijfelijk en de maatscnappelijke ellende al onuitsprekelijk groot. Doch het is zeer te duchten, dat zij nog zullen vermeerderen en de luchtkastelen, waaraem zeer velen nog volijverig bouwen als tweede torens van Babel ineen zullen storten. De wereldweeën, welke aan Christus' wederkomst voorafgaan, zullen overeenkomstig de voorspelling niet achterblijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 mei 1947
De Banier | 8 Pagina's