De petitie van het Nationaal Comité Handhaving Rijkseenheid
Het kan ook onze lezers bekend zijn, dat het Nationaal Comité Handhaving Rijkseenheid een petitie tot de Staten-Generaal wil richten.
Nadat eerst de gronden uiteengezet zijn, waarop deze petitie rust, bevat deze de drie navolgende verzoeken;
Ie. een einde te maken' aan dit (Indische) voor het Koninkrijk zo rampzalig beleiid;
2e. de uitvoering der republiek in Indië te doen leggen in handen van mannen, die allereerst het waarachtig welzijn van de volken van Indië nastreven, zonder aan de eer van het Koninkrijk en van de Nederlandse vlag te kort te doen;
3e. in vernieuwde vorm een Koninkrijk der Nederlanden, in hechte rijksverbondenbeid op te bouwen, met een aan de historie aansluitend wérkelijk rijksgezag, dat. zelfregering, ook van de gebieden overzee op zoidanige wijze waarborgt, dat aan de aldaar levende werkelijke nationale verlangens naar politieke zelfstandigheid ten volle recht wedervaart en de onderdanen des Rijks aldaar in veiligheid en rechtszekerheid kunnen lieven.
Al willen wij ons niet woord voor woord voor de inhoud van deze petitie aansprakelijk stellen, toch hebben wij, gelet op het eigenlijk doel daarvan, geen bezwaar om de ondertekening daarvan bij de S, G, P.ers aan te bevelen. Het doel daarvan is, dat er een einde gemaakt zal worden aan het belaid, dat tot dusverre door onze Regering ten aanzien van Indië is gevoerd. Met dat doel zijn wij het vioilkomen eens. Zoals dat tot op heden gevoerd is, kan en mag het niet langer. Daardoor wordt zowel Nederland als Indië met de ondergang bedreigd. En daaraan mag geen enkele S, G, P.er medewerken. Meer nog. Daartegen moet elke S.G.P.er met alle kracht op komen. Vandaar dan ook — al stellen wij ons dan ook volstrekt niet verantwoordelijk voor elk woord van de Petitie of zelfs niet voor de inkleding van dezelve — dat wij het verzosk als zodanig toejuichen en ook ter ondertekening aanbevelen.
Nochtans moet ons, in weerwil daarvan, een enkele opmerking van het hart. Het heeft ons grotelijks bevreemd, dat het Comité, dat zich Nationaal noemt, nooit enige poging heeft aangewend om de S.G.P. daarin te betrekken. De S.G.P., die zich immer .als een nationale partij heeft gedragen en steeds gedurende haar bestaan er de onmiskenbare blijken van gegeven heeft, dat de nationale belangen haar ter harte gaan, is in deze jammerlijk gepasseerd. Noch het hoiofdbestuur, noch enig provinciaal bestuur heeft er ooit blijk van gegeven, dat het in deze op de medewerking van de Staatkundig Gereformeerde Partij gesteld was. De eiigenlijke redenen, welke genoemde besturen 'daartoe geleid hebben, zijn ons geheel onbekend. Of het van de zijde der R.K. of A.R, of C, H. politieke overwegingen geweest zijn, die hen daartoe bewoigen hebben, daarover valt wel te gissen, met grote waarschijnlijkheid van zekerheid zelfs te gissen, maar toch tenslotte niets met volkomen zek-erheid te zeggen. Of het overwegingen geweest zijn met het oog op de verkiezingen, welke bij die besturen in hun aangenomen houding een woiord mede gesproken hebben, ook daarover kunnen wij wel het onze denken, maar zullen wij liever voorshands het zwijgen toedoen. In elk geval verblijdt 't ons, dat in sommige gemeenten plaatselijke oomité's daarop een gunstige uitzondering gemaakt hebben, doordat zij aldaar ter plaatse wel terdege de S, G, P. in hun gevoerde actie betrokken hebben en daarin een werkzaam aandeel gegeven hebben. Zulks hadden ook het hoofdbestuur en de provinciale besturen ten aanzien van heel de S.G.P. wis en Zieker behoren te doen. Deze had daar volkomen recht op. Zij is een door en door nationale partij, In dat punt behoeft zij voor geen enkele andere partij haar vlag te strijken. Daarvan heeft het optreden der S, G.P, fractie in de Tweede Kamer bij voortduring blijk gegeven. Daarvan leggen ook de redevoeringen, welke haar afgevaardigden in de Tweede Kamer gehouden hebben, een onbetwistbaar getuigenis af. Bij voorbeeld Ds, Zandt heeft zich toch stellig niet minder beslist en nadrukkielijk tegen het door de Regering in zake Indië gevoierde beleid gesteld dan andere woordvoerders, die zulks in het Parlement gedaan hebben.
Dit alles in aanmerking nemende, heeft de gedragswijze, welke het Nationaal Comité Handhaving Rijkseenheid tegenover de S.G.P, heeft aangenomen, een voor haar min of meer grievend karakter. Dit mag echter voor haar geen aanleiding zijn om in zekere zin kwaad met kwaad te vergelden. De S, G, P. geve ook in deze een overtuigend bewijs, dat het landsbelang haar boven het partijbelang ter harte gaat.
Het is dan ook uit die oorzaak, dat wiij de S, G.Pers aanbevelen om de Petitie te ondertekenen. Het is toch buiten enige twijfel voor ons land en ook voor Indië van het grootste belang, dat er een andere koers wordt ingeslagen, dan thans door onze Regering wordt gevolgd. Dit is van de zijde der S.G.P, en in de Tweede Kamer en in haar officieel orgaan , , De Banier" bij voortduring bepleit ge-WiOrden,
Ten slotte, willen wij nog met een enkel woord terug komen op de plaatselijke medewerking van de S.CP.ers in het voornoemde Comité. Toen ons destijds gevraagd werd of tegen die medewerking onzerzijds bezwaren bestonden, hebben wij als ons oordeel uitgesproken, dat, waar het zulk een eminent landsbelang gold, deze onzerzijds niet bestonden, mits er scherp op gelet werd, dat er daarbij niets gedaan werd, wat tegen de beginselen der S.G.P. inliep. Wij hebben er vooral de nadruk op gelegd, dat daarop scherp toegezien diende te worden. En daarop dient nog het oog scherp gericht te zijn. De beginselen der S.G.P. dienen ook in deze rein bewaard te worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 1947
De Banier | 8 Pagina's