Buitenlands Overzicht
Het zal beter worden, het zal steeds beter worden, hebben de mannen der Verlichting voorspeld. Onderwijs en opvoeding, wetenschap en kunst zullen de mens veredelen. Wat is er nu van al deze profetieën geworden? Worden zij niet dag aan dag door de feiten te schande gemaakt? Hoe wordt de menselijke hovaardij niet bespot! Hoe heeft Hij, Die in de hemel woont, haar niet belachen! In stede van dat het beter wordt, zien wij de toestand verergeren. De wereld verkeert toch in staat van nood als schier nooit te voren. Haat en nijd, tweespalt en twist nemen een omvang aan, die een ieder wel met ontzetting dienden te vervullen. Een derde wereldoorlog met al de verschrikkingen die daaraan verbonden zijn, dreigt hoe langer hoe meer. Elke conferentie is op een mislukking uitgelopen. Dat is zeer wel te verstaan. De levende God en Diens geopenbaarde Woord keert men de rug toe. En wat kan men in zulk een geval anders verwachten dan een schromelijke mislukking.
Een schromelijke mislukking is ook de laatste drie-ministers-conferentie te Parijs weder geworden. Het is met haar weder verlopen als met al haar voorgangsters. Zij heeft de partijen niet alleen geen stap nader tot elkander gebracht, maar veel erger nog, ze heeft de tweespalt nog zo veel te erger gemaakt. Nog al feller dan te voren zijn de twee partijen er tegenover elkander komen te staan.
Geheel in tegenstelling met de gedragswijze, welke de Russen bij het opstellen van het handvest van de organisatie det Verenigde Naties hadden gevolgd, kwam Molotof te Parijs met de verrassende zienswijze voor de dag, dat Sovjet-Rusland het Europees herstel wenst verwezenlijkt te zien door samenwerking tussen gelijkwaardige landen „dewijl de Sovjet-TJnie voorstandster is van internationale samenwerking op de basis van gelijke rechten en wederzijds respect voor de belangen van contracterende partijen".
Alzo luiden de woorden van deze Rus. Och dat de daden van de Rus daarmede in .overeenstemming waren! Hetgeen er echter op de Balkan, in de Baltische staten, in Polen en in Hongarije thans voorvalt, levert met die woorden wel een schril contrast. Al die landen legt Sovjet-Rusland immers zijn wil op. Het treedt in al deze landen als heer en meester op. Het zegt daar: zo zal het geschieden en niet anders. Het deinst daarbij om zijn heerschappij te doen gelden voor geen enkel middel terug.
Wat wonder, dat de Engelse minister van Buitenlandse Zaken Bevin, toen hij zijn Russische collega zo hoorde spreken in drift ontstak. De woorden zijn immers met de daden in flagrante strijd. Het is dan ook zeer wel te verstaan, dat Bevin Molotov ten laste legde, dat hij de feiten verdraaide. Bovendien verklaarde hij, dat Engeland en Frankrijk de organisatie der Verenigde Naties en alle bijbehorende organisaties alsook de belangheb bende Regeringen op de hoogte zullen houden van de loop der besprekingen. De Franse minister Bidault trad eveneens scherp tegen Molotof op. Hij zeide, dat Frankrijk er allerminst naar staat om heerschappij over de kleine naties te nemen en ook volstrekt niet bedoelt om hun rechten te vertreden. Bovendien wees hij er op, dat Frankrijk alles in het werk gesteld had om de eenheid onder de geallieerden te bevorderen en om scheuring onder hen te voorkomen,
Dit alles heeft echter niet kunnen beletten, dat Molotof op zijn standpunt bleef staan. Hij zag in het Amerikaanse plan om Europa hulp te verlenen een poging der Amerikanen om de Europese rijken onder hun invloed te krijgen. Hij stond en bleef afwijzend staan tegenover de Amerikaanse hulpverlening. Hij vertrok zelfs reeds 'Donderdag 3 Juli uit Parijs. Zo zijn de onderlinge verhoudingen dan ten slotte in geen geringe mate vescherpt. De mogelijkheid, dat Europa in twee blokken, in een Oosters en Westers, definitief uiteen zal gaan, is zeer vergroot, Frankrijk, dat tot dusverre immer bemiddelend tusisen de twee partijen optrad, heeft door de loop der zaken daartoe gedrongen openlijk partij voor de Verenigde Staten van Amerika en Groot-Brittannië gekozen. Daarmede is de positie van het kabinet Ramadier voor het ogenblik zeer versterkt. Ramadier heeft een motie van vertrouwen gesteld. Algemeen wordt aangenomen, dat deze motie thans in het Franse Parlement zal worden aangenomen. Door de houding, welke Molotof in Parijs heeft aangenomen, zijn al de partijen in Frankrijk heden wel genoodzaakt, hoeveel zij ook overigens op Ramadiers beleid mogen aan te merken hebben, diens kabinet te steunen.
Overigens is men in Frankrijk beducht, dat de mislukking van de Parijse qonferentie Duitsland ten goede zal komen. Het Amerikaanse plan van hulpverlening houdt namelijk ernstig rekening met de wederopbouw van Duitsland. Aan de Duitse staalproductïe is een belangrijke verhoging toegestaan. Daarenboven is door invloed van de Angelsaksische landen de leiding in de steenkolenmaatschappijen weder in Duitse handen gesteld. Ook is men in Frankrijk bezorgd, dat het mis zal gaan met de internationale controle van de Ruhr, welke een waarborg voor Frankrijks veiligheid had moeten zijn. Men vreest er, dat straks Frankrijks Oostgrenzen niet genoegzaam beveiligd zullen zijn. Daarom hopen zeer vele Fransen, dat de breuk, welke heden tussen Frankrijk en Rusland ontstaan is, niet van blijvende aard zal zijn.
Evenmin is men in Groot-Brittannië op een definitieve breuk met Sovjèt-Rusland belust. Men wenst er in tal van kringen vooral ook met het oog op de handelsbelangen contact mede te houden. Men hoopt er nog steeds op, dat de conferentie, welke in Nqvember te Londen gehouden zal worden, de volken nader tot elkander zal brengen. Een hoop, die echter weinig grond van bestaan heeft, Hoe vele conferenties zijn er in twee jaren tijds al niet mislukt!
Nochtans hebben, nadat Molotof uit Parijs vertrokken was, Bevin en Bidault, hun heil in een nieuwe conferentie gezocht. Deze zal op 12 Juli weder te Parijs plaats vinden. Namens Engeland en Frankrijk zijn an 22 landen uitnodigingen tuurd om daaraan deel te nemei lle Europese rijken, Spanje uitgi zonderd, werden daartoe uitge» igd. Ook de Oost-Europese den ontvingen een uitnodigiji Voorts is een copie van de uitnodi ging gezonden aan de Russiscl Ambassadeur te Parijs, waarli Frankrijk de wens heeft kenba; gemaakt, dat de weigering van Rui land om aan de uitvoering van ]g Amerikaanse plan van hulpverk! ning aan Europa deel te nemen nie* gehandhaafd zal blijven en da Sovjet-Rusland zich alsnog beren al verklaren daaraan zijn medel werking te verlenen. Bij die uitni diging werd tevens het Franse plaj dat een voorstel inhield, waarin bt schreven werd, hoe de Amerikaan' se hulpverlening het best ten uil oer gebracht kan worden, verzon. den. Op de conferentie zelf hebbei alle landen het recht van aanbevelingen te doen om in het Franst plan wijzigingen aan te brengen. Zo echter een land de uitnodiging aan vaardt, dan verklaart het daarmede, dat het in beginsel met het Franse plan accoord gaat. Verwacil wordt, dat de conferentie zich uilsluitend bezig zal houden met kei oprichten van internationale commissies, die het herstelplan zullej ontwerpen en dat zij ten hoogste 2 of 3 dagen in beslag zal nemen. Als basis gelden daarbij de Engels-Franse voorstellen om een algemene Europese commissie met enkele gespecialiseerde sub-commissies het leven te roepen voor levensmld-| delen, brandstof en energie, vervoer, staal en ijzer, financiën ei grondstoffen.
Het staat intussen te bezien of alli landen van Europa aan de Parijsej conferentie zullen deelnemen. Tsje-| ho-Slowakije bijvoorbeeld schijnt erj nu de Russen zich teruggetrokkeil hebben, weinig belangstelling voor te hebben. Zelfs staat het niet vast, dat Zwitserland, hetwelk zijn neu-, | traliteit wil bewaren, aan de conferentie zal deelnemen,
Hoe het ook zij, van al de profetieënl van de mannen der verlichting isl tot dusverre niets uitgekomen. Ook thans zien wij weder bewaarheid, dat degenen, die God verlaten, smart op smart , te vrezen hebben en dat wat van de hoge God afvalt, zeker moet vallen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juli 1947
De Banier | 8 Pagina's