BRIEF uit Zeeland
XXX.
Onze provincie mag zich wel in de belangstelling van de regering verheugen. Menigmaal hebben de ministers daaraan^ een bezoek gebracht en de ene keer meer dan de andere van de belangstelling doen blijken. De minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening is zeker niet de laatste die van zijn belangsteling laat blijken en ook op de toogdag van de landbouwers was hij in de vergadering aanwezig.
Dat, naast meer algemene vraagstukken ook meer bijzondere aan de orde zouden worden gesteld, was te begrijpen. Het was dan ook zeer, j^j^^. ^^^ ^^ voorzitter van de Z.L.M, g^jgg vragen tot de minister richtte teneinde zijn standpunt daarover te vernemen.
ojg vragen betroffen, naast die voor speciaal Walcheren, waarover uw briefschrijver het nu weer met - ^vaagt te schrijven, ook de al dan jjjg|. tegemoetkoming voor de oogstderving op de geïnundeerde gron-^^^ Y)& aanleiding daartoe was een bericht in de couranten dat de rijksjjenst voor landbouwherstel had verkiaard dat de gronden waarop voor ^g tweede maal een gewas was ingezaaid, als hersteld moesten worden beschouwd. De practische landbou-^gj. ^iet dat anders. Voornamelijk ^{^ jaar, met algemeen weinig regen, toont maar al te goed dat de grond j^gg ^iek is en nog lang niet genezen van de wonden die de inundatie sloeg. Daarbij komt dat weilanden, o^jj al is de inzaai van nieuw gras gelukt, toch nog enige jaren zullen „odig hebben, alvorens de zode is gevormd en het grasbestand goei genoemd kan worden.
|jg^. bericht van de genoemde rijksdienst had dan ook al heel wat stof ^^^^ opwaaien en het was bevredigg^^j j, ^^ de minister toezegde dat ^^ schattingen van de oogstopbrengst zuUen plaats hebben als vorige jaren, en dezelfde regeling zal gelden, Qok ten opzichte van de vragen betreffende de beschikbaarstelling van gronden voor hen die Walohere» vk^iHen verlaten omdat zij daarin geen bestaan meer zien; de invloed van "^^ bevolking op de herverkaveling van Walcheren; alsook over de toepassing van de clausule betreffende '^^ bedrijfsgrootte, waren bevredig^^d,
YLei is wel goed dat Zijne Excellen-^ig zo eens in 't midden van de belanghebbende vertoeft, ook al leent een dergelijke grote vergadering zich ^iet om besprekingen te houden over details en al verdwijnt het meer persoonlijke hier in het algemeen.
^^^^^ ^^ beantwoording van de vrabesprak de minister zijn plannen f^^ ? ^j^^^ ^^^^^ landbouw in de toekomst. Ook al werd daarbij over ^^ naaste toekomst gesproken, doet het toch wel wat teleurstellend aan dat de blik wel wat al te veel vooruit ligt en te weinig aandacht wordt C" H'V'i"" „"1 ''.V "° „" „"'j; - J ; „ besteed aan hetgeen nu nodig is
TT„. . „ „„„„i; , - i elijk om maar „„t ot steeds "^^ te denken ^^ ^° menselijk ht zal morgen m maar wel st beter worden. Als dit en als dat er maar eermiaal is dan komt alles weer terecht. Daarin openbaart zich wat in de zondeval als voorspiegeling is aanvaard. c...x, cic.xv. Toen u^^, cii werd „^.^ voorgespie-vv^v^xs^o^, .^ geld „Gij zult als God wezen, kennende het goed en het kwaad". Zo wil de mens ook nu nog maar steeds zich paaien met het zal morgen wel beter worden. Is het dan niet goed om vooruit te zien. Zeer zeker, het moet als juist worden aangemerkt dat de overheid beraamt wat nodïg ^^-Daartegen heeft uw briefschrijver geen bezwaar, maar uw briefschrij-"^^i" i^ er wat huiverig voor om maar te denken, het zal dan wel tercht komen. Niet ons streven, niet ons denken, niet onze wijsheid, maar alleen Gods zegen kan het ten beste doen gedijen, en zie, daarvan wordt niets vernomen. Dat doet ons leed. Daarbij komt nog dat de noden van het heden zo groot zijn, en dat heaas moest blijken dat die noden niet unnen worden vervuld.
Er werd in de vergadering ook gevraagd naar uitbetaling van hetgeen was ingeleverd bij de ontruiming. Met de teruggave van het vee is het niet veel minder dan een lijdensweg, Er moet vee komen. Koopt, het dan maar los. De aankoop ligt in de handen van de rijksdienst voor landbouwherstel, en dat is, alhoewel de boeren ook zelf wel kunnen kopen, toch verklaarbaar. Die dienst heeft beloofd het te zullen teruggeven, dus moet die belofte worden ingelost, en 't laat zich wel aanzien dat, als de betrokkenen ieder zelf zouden moeten en kunnen kopen, er zeker ongelukken zouden gebeuren Die ongelukken gebeuren er ook nu maar dan is er nog een mogelijkheid die te herstellen. Echter, ieder zal begrijpen dat het niet mogelijk zou zijn om, wanneer de landbouwer zelf kocht hem later weer te vergoeden wanneer bleek dat de koop fout was geweest.
Uw briefschrijver wil wel een hartstochtelijk beroep doen op de veehouders in Nederland om toch niet afwijzend te staan tegen hen die komen om te kopen voor de getroffen gebieden. Moeten die gebieden maar alleen dat krijgen wat een ander niet meer bevalt? Is het niet mogelijk om voor die gebieden eens wat af te staan dat goed is? De moeilijkheden worden wel begrepen, maar het is toch wel treurig dat de landbouwers in de getroffen gebieden moeten ervaren dat veelal dat wordt verkregen wat voor anderen niet deugt,
Een andere moeilijkheid is de eredieten voor aankoop van de werktuigen. Die mag de boer zelf kopen, Maar waar moet hij het geld vandaan halen? Er is een mogelijkheid voor crediet bij een boerenleenbank, zonder dat daarvoor de waarborgen worden gevraagd die gewoon zijr, Maar waarom kan nu geen uitbetaling plaats hebben voor 't destijds ingeleverde? Toen heette 't dat die werktuigen elders niet konden worden gemist. Waarom nu niet tegemoet gekomen hen, die willen kopen, maar daartoe genoodzaakt zijn eerst crediet op te nemen?
Daarin was het antwoord dat ter vergadering voormeld werd gegeven niet bevredigend,
Daarom is het nodig niet alleen ie letten op de toekomst, maar ook op het heden. Het kan toch wel zo erg worden dat hulp in de toekomst niet meer baat. De nood kan zo hoog worden dat er geen doorkomen meer aan is, en dan helpen alle toekomstvooruitzichten niet meer
UW ZEEUWSE BRIEFSCHRIJVER
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juli 1947
De Banier | 8 Pagina's