Buitenlands Overzicht
Gods Woord leert ons; De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde sticht.
Nu, van die opgeblazen kennis is de wereld heden ten dage vervuld. Het intellectualisme viert in onze eeuw wel op geheel bijzondere wijze hoogtij, Daar is kennis te over, die da hoogmoed des mensen streelt, maar die niet anders dan onheil en bittere ellende sticht. Op allerlei wijze is zij waar te nemen. Wie niet stekeblind is, kan ze nu eens hier en dan weer daar aanschouwen.
Aan de liefde, welke sticht, is echter een schromelijk gebrek. Dat gebrek valt ook allerwege op te merken.
Waarlijk, men behoeft geen verre reizen te maken om dat te kunnen constateren. Men treft dat zo jammerlijk gebrek in elk land, in elke stad en in elk dorp aan. Zelfs in menig gezin wordt het gevonden.
Op het grote wereldterrein is het al niet beter gesteld, In weerwil van al de fraaie leuzen over humaniteit en mensenmin heerst er een schromelijk gebrek aan die liefde, welke sticht. Van die liefde merkt men ondanks al die klinkende leuzen, welke men tiji dens en na de oorlog heeft aangeheven, in de praktijk bitter weinig Europa en ook landen ver buiten haar grenzen zijn in jammerlijke ellende gedompeld. Duizenden arme stakkers, die door de oorlog van huis en have beroofd zijn, zwerven thans in de wereld rond. Duizenden vrouwen zitten nog steeds op enig bericht van hun man te wachten, duizenden 'ouders eveneens op dat van hun kind, duizenden kinderen verkeren nog steeds in het onzekere, of zij hun vader wel ooit terug zullen zien. Dit alleen reeds maakt een zee van ellende uit. Voegt daar nog bij, dat grote getal der duizenden, die niet alleen geen eigen dak meer boven hun hoofden hebben, maar ook daarenboven alle middelen voor een behoorlijk levensbestaan missen. Men denke hierbij slechts aan de
honderdduizenden politieke ballingen uit Oost-Europa, de Spaanse vluchtelingen en het grote getal Duits srs, wie het gelukt is op de een of andera wijze uit Rusland of de Russische zone te vluchten. Deze laatste hebben nu hun heil gezocht in West-Duitsland, waar het al - ^verbezel met mensen is en in de meeste gevallen honger en ellende hun deel zijn.
En dit is al heel erg. Niet minder erg is echter het lot van honderdduizenden, die na het neerleggen der wapens nog maar steeds opgesloten zitten in kampen. Zij zitten nog immer gevangen. Zij kennen geen vrijheid. Zij moeten nog immer ver van huis en hof, ver van hun geliefde betrekkingen in een vreemd land vertoeven.
Gewis, het leger van noodlijdende mensen is thans een geweldig heir, dat schier niet te tellen en te overzien valt.
Onder hen behoren stellig ook een groot aantal Joden, Meestal door ellende gedreven, pogen velen hunner Palestina binnen te komen. Onlangs nog hebben een aantal hunner zulks met een Amerikaanse veerboot trachten te doen. Zij werden echter door de Engelsen opgevangen en teruggezonden. Zoals de Engelsen elke Jood, die geen bijzondere vergunning bekomen heeft om zich in Palestina te vestigen en op zijn reis daar naar toe in hun handen valt, onvoorwaardelijk terug zenden.
Die weigeringen der Engelsen hebben in Palestina zelf de toestand weder in geen geringe mate verscherpt. Nieuwe bomaanslagen en andere gewelddadige aanslagen van Joodse zijde zijn daar het gevolg van geweest.
De Palestijnse kv/estie is voor de Engelsen nog immer een zeer netelige kwestie. En dit is niet de enige kwestie, waarmede men - n Engeland duchtig in de maag zit. De Egyptische is ook nog steeds niet opgelost. Over de Soedan zijn Egypte en Engeland het nog steeds niet eens kunnen v/orden. Bij deze kwesties komt dan nog de Birmaanse. De Britse minister Attlee heeft dienaangaande in het Lagerhuis medegedeeld, dat het wetsontwerp betreffende de machtsoverdracht in Birma in het najaar in het Parlement ingediend zal worden.
Engeland en Birma zullen missies uitwisselen teneinde na' te gaan of het mogelijk is omtrent verschillende zaken tot overeenstemming te komen. De Engelse regering — zo verklaarde Attlee verder — stemt er mede in, dat de huidige, voorlopige Birmaanse regering het bewind zal voeren tot het ogenblik, waarop de definitieve regeling tot stand is gekomen. Tot dit tijdstip zijn de Britse troepen belast met de verdediging en de handhaving van orde en veihgheid in Birma. Voorts zullen zij het Birmaanse leger behulpzaam zijn bij het handhaven van de binnenlandse veiligheid, indien de Birmaanse regering zulks wenst. Nu het laatste is geen overbodige weelde, want kortgeleden werden er nog onderscheidene Birmaanse ministers in de vergadering van een ministerraad nog wel, bij een onverhoedse overval neergeschoten.
steeds ongerust over de maatregelen, welke Amerika en Engeland omtrent de Duitse eenheid en de industrieële aangelegenheid voornemens zijn te nemen. Die onrust nam zulke vormen aan, dat Amerika zich geroepen heeft geacht Frankrijk dienaangaande geruststellende mededelingen te doen toekomen. Het heeft n.l. de Franse regering doen weten, dat de Amerikaanse en Engelse regerinjgen geen besluiten inzake de verhoging van industrieële productie in hun zones van Duitsland zullen nemen, zonder dat de Franse regering in de gelegenheid gesteld zal worden om daarbij haar mening kenbaar te maken. Of die gelegenheid gevonden zal worden in een drieledige bespreking dan wel in een driehoeks-gedachtenwisseling langs de gebruikelijke diplomatieke wegen, zal nog nader beslist moeten worden. Beslissingen zijn daaromtrent nog niet genomen, zoals er ook geen sprake is van een Amerikaans voorstel om de vorm van een conferentie te kiezen. De gehele zaak schijnt wat dit betreft, nog geheel in de lucht te hangen. Wij zullen dus bij leven en welzijn
nog wel op deze voor Frankrijk inderdaad belangrijke aangelegenheid nader moeten terug komen. Op het ogenblik kunnen wij, daar de berichten omtrent dit punt elkander wel een weinig tegenspreken, daarop niet nader ingaan. Overigens viel er sinds wij ons laat
ste overzicht schreven, weinig belangrijks voor, zodat wij deze keer met een kort overzicht kimnen volstaan.
Ten slotte delen wij mede, dat er in de - verhouding tussen Amerika en Groot-Brittannië enerzijds en Sovjet-Rusland anderzijds op dit ogenblik generlei verbetering is gekomen.
Het is daarmede nog steeds hetzelfde. Het is al gelukkig, dat er niets is voorgevallen, waardoor de onderlinge verstandhouding nog verscherpt is.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1947
De Banier | 8 Pagina's