De Hervarmingsdag
31 October is een dag van historische betekenis. Op die. dag sloeg Luther, nu 430 jaren geleden, zijn 95 stellingen op de Slotpoort van Wittenberg. Zijn hamerslag werd ver gehoord en bracht ons de gezegende Hervorming,
Geen wonder, want de Heere had Luther de stellingen in de pen gegeven en hem de kracht en de moed geschonken om ze wereldkundig te maken. Daarom zou de gebeurtenis ook zulke grote gevolgen hebben en oorzaak worden, dat tegenover de schrikkelijke dwaalleer van Rome de waarheid, welke naar den Woorde Gods is, weder in tal van landen van de kansels kon gepredikt worden.
Te vergeefs zou Rome al zijn krachten inspannen om dat te verhinderen. Te vergeefs richtte het in onderscheidene, landen brandstapel bij brandstapel en het ene schavot na het andere op. De kracht des ge-
loofs, welke Luther gedreven had en 20 menig martelaar bezielde, weerstond zegerijk Rome's woeden. In die dagen toch heeft het geloof gerechtigheid geoefend, de bijlen der beulen stomp gemaakt, de vlammen der brandstapels geblust en koninkrijken overwonnen.
Het was de Heere Zelf, Die aan de spits trad. Zijn machtige hand wrocht wonderen. Want het is en blijft een ondoorgrondelijk wonder, dat een geringe miomnik tot zulk een groot werk, als de Hervorming is, in staat is geweest. Trots alle tegenstand van paus en keizer droeg Luther de zege weg. Hij was het van Gode ver., koren en gegeven middel, waardoor het heldere licht van Gods Getuigenis in land na land zou opgaan. Hij was het in zichzelf geringe werktuig, waardoor Gods Woord en Wet bij vele volken weder bekendheid verwerven en in ere zouden ko.men.
Dait is wat gans buitengewoons, iets ongehoord wonderbaarlijks.
Dit machtige Godswerk nam 31 October 1517 zijn aanvang, toen Luther zijn 95 stellingen aan Wittenbergs bevolking bekend maakte. Het was een klein, schijnbaar onbeduidend begin, dat voor heel de wereldgeschiedenis, inzonderheid voor het Koninkrijk Gods, van de grootste betekenis zou zijn. Het toont ons, dat de Heere door kleine middelen grote dingen kan doen en voor Hem niets te wonderlijk of te groot is. Hoe snood zou het zijn, indien wij zulk een groot werk Gods onopgemerkt voorbij gingen en niet gedachten de grote daden Gods, welke Luither op 31 October 1517 verrichtte. Daartoe zijn zij toch te gi^oot en te heerlijk.
Met welk een droefheid moet het echter een ieder, idie de waarheid liefheeft, vervullen, dat er van de leer der Reformatie, die van Calvijn en Luther, zo weinig in den lande is over gebleven. Wat is er op dit punt al geen ontzettend verval ten onzent waar te nemen! Hoe vele Protestanten verloochenen de zuivere waarheid Gods en betonen zich bittere vijanden vaai de leer der vrije genade, zoals die eeiimaal door Luther en Calvijn gepredikt is.
En daar blijft het nog niet eens bij. Tal van Protestanten zien zelfs Rome maar de dgen. Een verwaterd Christendom spant zich in om bij Rome in het gevlei te komen. Zelfs degenen, die z; ich bij voorkeur als de Calvinisten, als de echte zomen der Reformatie, aandienen, gedtaigen zich in de praktijk als bastaardlonen. Gij ziet ze band aan hand met Rome gaan en kunt waarnemen, dat zij zich gerust met Ronie onder één deken te slapen leggen. Dat alle-s is Rome zeer wel naar ae zin. Het ziet zo kans in ons land, welks bodem met het bloed van zio vele edi^e bloedgetuigen doordrenkt is, weer aan de macht te komen. Daarvoor zet het ook alles op het spel. Daarvoor sluit het nu eens een ooaltie ' met deze ei^ dan weder met "gene \ partij en drijft het een geweldige, : goed georganiseerde propaganda, • Overal ziet het daarbij de teugels ; van het bewind zo veel mogelijk in ; de hcinden te krijgen. Het overdekt • het land met r.k, burgemeesters, • rechters, ambtenaren, kloosters en : allerlei r.k, instellingen. Zelfs in de ; winkeilstand zoekt het de voorrang ' te verkrijgen. Daarbij zorgt het er •• voor uit de kassen van het Rijk, pro-: vinicie en gemeente zo veel mogelijk en zo groot moegelijke subsdidies voor zijn instellingen te verwerven.
Het zij ons bij alle verval onzer dagen tot bemoediging en vertroosting, dat 'dezelfde God, ; Die eenmaal Luther riep, nog leeft en dat Zijn arm niet verkort is en dat Hij voor het verrichten: Zijraer wonderdaden noch machtigen, noch edelen, noch wijzen, noch een groot getal van mensen van node heeft. i
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 oktober 1947
De Banier | 8 Pagina's