Bekijk het origineel

Onze weermacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onze weermacht

2 minuten leestijd

Onze weermacht vraagt van 's rijks schatkist enorme bedragen, veel hoger dan die, welke iemand, wie dan ook, in vroeger dagen ooit gedacht had, dat er nog eens uit gevraagd en gegeven zouden worden. Wij betreuren het ten zeerste, dat voor de verdediging van ons land zulks noodzakelijk is geworden, gehjk wij ook ten sterkste bepleiten, dat alle verkwisting, waarvan wij helaas niet overtuigd zijn dat dit het geval is, daarbij zorgvuldig vermeden zal worden. En nog al meer staan wij voor, dat daarin Gods geboden stichtelijk geëerbiedigd zullen worden, ook al ten aanzien van Zijn dag en komen er deswege ten scherpste tegen op als op die dag er legeroefeningen worden gehouden, daarmede ons gedragende naar een oeroud Christelijk beginsel. Keizer Constantijn de Grote toch heeft kort na zijn overgang tot het Christendom alle legeroefeningen op des Heeren dag verboden. Wij staan er ook op, dat daarin het vloeken zo krachtig mogelijk door het legerbestuur zal worden tegengegaan. En dit wel in de eerste plaats omdat Gods heilige en heerlijke Naam daarbij misbruikt wordt, alsook omdat van een vloekend leger geen heil te verwachten is, doch wel van een biddend. Dit hebben de roemrucftte legers van Gustaat Adolf en Cromwell ons geleerd, waarin nimmer gevloekt, maar wel gebeden werd. Welke'glorieuze overwinningen hebben deze legers niet weten te behalen!

Tevens achten wij het voor een goede gang in het leger van belang, dat de dienstplichtige militairen zo dicht mogelijk bij hun woonplaatsen in garnizoen worden gebracht. Wij bepleiten ook mede om de heihging van Gods dag, dat het aan de militairen bij hun verloven mogelijk gemaakt zal worden om des Maandagsmorgens naar hun kazernes terug te keren, terwijl wij het evenzeer van belang achten, dat aan militairen met buitengewone gaven de gelegenheid geboden zal worden tot de hoogste rang in het leger te kunnen opklimmen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 1952

De Banier | 8 Pagina's

Onze weermacht

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 1952

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken