Bekijk het origineel

De Rijksgelden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Rijksgelden

2 minuten leestijd

Enige jaren tei*ug verklaarde de toenmalige minister-president professor Schermerhorn, dat er met de rijksgelden gesmeten werd. Dat er met de besteding van de rijksgelden nog altijd niet de nodige zuinigheid en het vereiste overleg betracht wordt, blijkt ook uit het verslag van de Algemene Rekenkamer, dat dezer dagen gepubliceerd werd.

In dat verslag treft men weer ettelijke staaltjes van verspilling van de rijksgelden door allerlei overheidsinstanties aan, welke het bewijs leveren, dat er bij lange na niet altijd met gepast overleg en met de betrachting van zuinigheid wordt opgetreden.

Indien particulieren zo onattent en zo verkwistend hun zaken dreven gelijk dit bij het rijk geschiedt, dan zou het niet lang duren of zij sloegen failliet.

Het verslag van de Algemene Rekenkamer doet ons wel één zaak heel duidelijk zien, namelijk, dat het rijk zich heeft te onthouden van 'het doen van zaken, welke door particulieren gedreven kunnen worden. Het rijksbestuur is immer duur, vooral wanneer het onder socialistisch beleid staat. In vroegere jaren kon men in de socialistische bladen lezen: Rood is duur. En al wordt dit thans zo niet meer in de bladen geschreven, nochtans is en blijft het waar: Rood is duur en elke staatsbemoeienis evenzeer.

Zelfs gaan de ogen van socialisten daarvoor open. Zo betoogde een vooraanstaande Engelse socialist, die daarbij de instemming van vele van zijn partijgenoten verwierf, dat er met de naasting van particuliere bedrijven door de staat met grote voorzichtigheid gehandeld moest worden. En dit terecht. Want afgezien nog van het principiële bezwaar, dat daartegenover bestaat, wast alle water van de zee het feit niet weg, dat staatsbeheer duur is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 augustus 1955

De Banier | 8 Pagina's

De Rijksgelden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 augustus 1955

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken