Bekijk het origineel

Brief Zeeland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Brief Zeeland

4 minuten leestijd

Brief uii

CCCXXXIII.

Dat de mens vele vonden zoekt en gezocht heeft, staat ons beschreven in Gods Woord.

Het blijkt dagelijks in de praktijk van het leven. Zowel in de gewone omgang als wel op het terreiri van het besturen van land en volk.

Eén der vonden is wel het verschuilen achter of het beroep doen op de „democratie".

Dat „democratie" een rekbaar begrip is, is wel bekend. Achter het ijzeren gordijn is ook een „democratie", toch is die wel wat anders dan een regering met medewerking van het volk, of een regering door het voUc.

Een regering met medewerking van het volk, waarbij het volk zijn stem kan laten horen, is niet af te keuren. Wel kan ook dat te ver gaan, want gemakkelijk ontaardt dat in een regering door het volk.

Als het een regering wordt door het volk, dan wordt geen rekening meer gehouden met het feit, dat God de overheid instelde, en zij, aldus is „Zijn dienares". Dan wordt gemeend, dat alles door de democratie is op te lossen. Dan zal op democratische wijze worden uitgemaakt wat recht is en wat niet.

Dan zal het volk uitmaken hoe het moet. Dan zal de helft plus één wel beslissen en heeft dus de helft min één te buigen. Dan wordt niet gevraagd naar wat ons God in Zijn Woord beschrijft recht te zijn, maar wordt door de meerderheid gemeend, dat zij recht maakt en ook naar recht handelt.

Inderdaad, wanneer zij de bevoegdheid had dat recht te maken, dan zou er ook van recht handelen kunnen worden gesproken.

Maar omdat de mens niet in staat is recht te maken, ja van nature verduisterd is van verstand, kan dat vermeende recht wel het grootste onrecht zijn.

Het is zo nodig daarop te wijzen bij voortdurendheid. De S.G.P. wil Gods Woord in den lande tot meerdere erkenning brengen. Zij wil, dat de overheid en 'het volk zich richten zuDen naar Gods Woord en wet.

Zij wil, 'dat de overheid wéte een Hogere Overheid boven zich te hebben. Zij wil, dat volk en overheid vragen naar God en naar wat Hij wil, dat wij doen zullen.

Juist in deze tegenwoordige tijd worden vele vonden gezocht. Ook vonden om in de naam van de , , democratie" de wil van het volk uit te voeren. In de naam van het volk consciëntiën te knechten. Als de grondslag, het uitgangspunt van het beleid niet juist is, dan is ook niet te verwachten, dat dat beleid goed zal zijn. Het is daarom zo nodig, dat ons volk op de grondslag let van de partijen, die in ons land zich weer gaan aandienen om de stemmen te verkrijgen.

Stelt die partij zich op de grondslag van de wil van het volk, dan zal ook te verwachten zijn, dat zij zal streven naar een regering volgens de wil van het volk. Stelt een partij zich op de vaste grondslag van Gods Woord, dan zal ook haar streven zijn de regering te richten naar dat Woord.

En nu kunnen ogenschijnlijke vooidelen geboden worden. Het kan schijnen alsof de belangen worden gediend op het gebied van cultuur en verzorging op allerlei 'gebied, maar nog steeds 'geldt: „In het houden van Gods geboden is groot loon".

Och, wat kunnen we toch doorleven, alsof er geen God is. Die regeert, alsof wij van de mens afhankehjk zijn. Mocht er toch maar meer vertrouwen zijn op Hem, Wiens het vee is op duizend bergen. Maar mochten wij toch niet gaan steunen op de menselijke rede, op het menselijk vernuft, op de menselijke wijsheid.

De verlokkingen kunnen groot zijn. Er mogen tekorten zijn in het beleid van hen, 'die naar Gods Woord willen 'handelen, maar daardoor zijn wij nog niet gerechtigd om maar te menen, dat het dan beter is die gro'udslag te verlaten. Gods Woord leert ons dat wij onbekwaam zijn en dagelijks in vele struikelen, zodat ook de personen, die ons land willen leiden naar Gods Woord, wel hun tekortkomingen zullen hebben. Maar laten wij tocli op de grondslag letten en waarheen een „democratie", een handelen naar de wil van ons volk, ons brengt.

Vastigheid dienen wij te hebben in ons beginsel. Die vastigheid kan niet in de mens zijn, die heden is en morgen niet meer is.

Uw Zeeuwse Briefschrijver

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 december 1955

De Banier | 8 Pagina's

Brief Zeeland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 december 1955

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken