Bekijk het origineel

Uitslag van de verkiezingen voor leden van de Eerste Kamer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uitslag van de verkiezingen voor leden van de Eerste Kamer

2 minuten leestijd

In de onderscheidene Provinciale Staten van ons land hebben de leden van de S.G.P. hun stem uitgebracht op de door de S.G.P. gestelde candidaten, zonder dat, zoals te voorzien was, één hunner candidaten gekozen werd. Dit is een onrecht. In ons land geldt tooh het evenredige kiesrecht. Was daarnaar gehandeld, dan zou de S.G.P. niet alleen nu, maar sedert lange jaran een vertegenwoordiger in de Eerste Kamer hebben en gehad hebben, daar haar percentage bij de verkiezingen boven de 2 procent uitgaat. De provinciën zijn echter zodanig verknipt, dat dit tot het onmogelijke behoort, zo lang niet één der andere partijen, waarop echter niet te rekenen valt, op haar candidaten in de Staten haar stem uitbrengt.

In de samenstelling van de Eerste Kamer is door de op Donderdag 14 Juni gehouden stemming in de Staten weinig wijziging gekomen.

Doordat de lijsten van de P.v.d.A. in de provincie Zuid-iHoUand niet verbonden waren, kreeg de P.v.d.A. er een restzetel bij ten koste van de communistische partij, die in de Eerste Kamer alleen nog vertegenwoordigd zal zijn door de heer J. Brandenburg. De heer C. Geugjes (C.P.N.) verloor zijn zetel, die zal worden ingenomen door Mr. G. van Huil uit Amsterdam.

De C.H.U. heeft haar tweede zetel behouden, doordat twee Statenleden van de V.V.D. resterende stemmen op de candidaat van de C.H.U. hebben uitgebracht. Hadden deze leden dit niet gedaan, dan zouden de communisten hun tweede zetel in de Eerste Kamer behouden hebben.

In de Eerste Kamer keren Professor Dr. F. C. Gerretson en Professor Dr. J. de Zwaan (beiden C.H.U.), die zich niet herkiesbaar hadden gesteld, niet terug. In hun plaats zijn gekozen de heren J. W. van Hulst, directeur van de Hervormde Kweekschool te Amsterdam, en Mr. Dr. Lichtenauer uit Rotterdam. Ir. U. J. M. Verhey (K.V.P., die zich eveneens niet herkiesbaar had gesteld, wordt opgevolgd door oud-miniïter Professor Dr. Jos. J. Gielen.

De Eerste Kamer bestaat nu uit de volgende afgevaardigden: K.V.P. 17, P.v.d.A. 15, A.R.P. 7, C.H.U. 6, V.V.D. 4 en C.P.N. 1.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 juni 1956

De Banier | 8 Pagina's

Uitslag van de verkiezingen voor leden van de Eerste Kamer

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 juni 1956

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken