Bekijk het origineel

Een heugelijke dag voor de S.G.P.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een heugelijke dag voor de S.G.P.

2 minuten leestijd

De dag van 6 November was voor de S.G.P. een heugelijke.

Op die dag toch deden twee leden van de S.G.P. hun intrede in het Parlement. Ds. Smits werd daarop als lid van de Eerste Kamer, en burgemeester Kodde als lid van de Tweede Kamer beëdigd, wat wel zeer verblijdend is.

Met de intrede van Ds. Smits als Eerste Kamerlid werd in zekere zin een onrecht, dat de S.G.P. jarenlang was: aangedaan, uit de weg geruimd. Sedert jaren toch had volgens het ten onzent vigerend stelsel van de evenredige vertegenwoordiging de S.G.P. recht op een zetel in die Kamer. De wijze, waarop hoogst willekeurig de Provinciale Staten, waarin de Eerste Kamerleden gekozen worden, verknipt zijn, heeft echter altijd belet, dat er een S.G.P.-er tot Eerste Kamerlid verkozen werd. Nu het aantal Eerste Kamerleden dan tot 75 is uitgebreid, zag de S.G.P. zich in de provincie Zuid-Holland een zetel toegewezen.

Met de intrede van burgemeester Kodde in de Tweede Kamer is het aantal S.G.P.ers er weder op drie gekomen. In voorbijgegane jaren heeft de S.G.P. jaren drie zetels in de Tweede Kamer gehad. Ware de zetelverdeling door een vsdjziging van de kieswet, welke zeer ten voordele van de grote partijen was, niet veranderd, dan zou bij menige verkiezing na 1937 de S.G.P. ook drie zetels in de Tweede Kamer bezet hebben; Doch de grote pai-tijen, die er herhaaldelijk bhjk van geven, dat zij hun eigen belangen zeer wel weten te dienen, hebben de kieswet zodanig weten te vsdjzigen, dat menige restzetel hun ten deel valt.

Nu heeft de S.G.P. dan weder drie afgevaardigden in de Tweede Kamer, die, waar de werkzaamheden in die Kamer zó zeer in de loop der jaren zijn toegenomen, de handen vol werk zullen hebben.

Zowel het Eerste Kamerlid Ds. Smits als de drie Tweede Kamerleden staan op? een zeer zware en verantwoordelijke post.

Dat zij in de gebeden van hen, die de Geest der genade en gebeden ontvangen hebben, aan de troon der genade mogen worden gedacht, en van de Heere door Zijn Geest en Woord bekwaam gemaakt mogen worden voor hun even gewichtige en moeilijke als verantwoordelijke arbeid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 november 1956

De Banier | 8 Pagina's

Een heugelijke dag voor de S.G.P.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 november 1956

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken