Bekijk het origineel

Bezuinigingen dringend nodig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bezuinigingen dringend nodig

2 minuten leestijd

Al lang was, waarop de Kamerleden van de S.G.P. al zo menigmaal tevergeefs bij de regeringen hebben aangedrongen, bezuiniging dringend nodig. Doch het smijten met geld ging door. En geldverspilling was aan de orde van de dag, zowel ten aanzien van het Rijk, als van menige provincie en gemeente. Dat was onder meer het geval met het nood-girogebouw te Arnhem, dat met dure kunstwerken versierd werd; met het Provinciehuis in Gelderland, dat een millioen meer kostte dan geraamd was; met het politiebureau te Tilburg, dat meerdere milHoenen boven de raming uitging; met allerlei subsidies, die met milde hand werden toegekend.

Een karakteriserend voorbeeld van de geweldige stijging van uitgaven levert ons de stad Amsterdam. De kosten voor het hoger onderwijs bedroegen daar zevenmaal zo veel als tien jaren geleden; de kosten van het vacantiekinderfeest klommen er van ƒ 5.000.- tot ƒ 65.000.en de uitgaven voor kunst stegen er van ƒ 1, 5 millioen in 1947 tot ruim ƒ 10 millioen in 1957. Daar stegen de uitgaven — wat wel als een teken van onze tijd beschouwd kan worden — driemaal zo snel als het nationale inkomen. Ook heel de financiële gang van zaken is van die aard, dat bezuiniging zelfs dringend nodig is, doch liever dan dat te doen, wordt er door de regering tot verhoging van belasting overgegaan. Daarbij wordt menig belastingbetaler het mes als het ware op de keel gezet, want de belastingdruk — minister Hofstra heeft dit zelf erkend — is nog zwaar. Ondanks dit feit is het bij deze minister: Sijmen betaal! En dit terwijl de belastingen voor de Algemene Ouderdomswet, welke dit jaar gevorderd zullen worden, de belastingdruk nog zullen verzwaren. De S.G.P.-Kamerleden hebben zich tegen deze verzwaring altijd verzet en zullen zich in de toekomst daartegen blijven verzetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 januari 1957

De Banier | 8 Pagina's

Bezuinigingen dringend nodig

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 januari 1957

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken