Bekijk het origineel

De toekomstige Regeringsmaatregelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De toekomstige Regeringsmaatregelen

2 minuten leestijd

Voor zover er thans over te oordelen valt, zullen de toekomstige regeringsmaatregelen van dezelfde aard en strekking zijn als die van het verleden. Dit heeft in, dat er geen krachtig ingrijpende maatregelen betreffende inperking van de zo hoog geklommen staatsuitgaven te verwachten zijn, maar dat de belastingen en lasten verhoogd zullen worden. De exorbitant hoge staatsuitgaven zijn het gevolg van de onverantwoordelijke gedragswijze van de achtereenvolgende ministeries, door wier zorgeloos beheer de financiën van ons land thans in een desolate toestand verkeren. Het is daarbij zelfs zó ver gekomen, dat niet alleen de schatkist totaal leeg is, maar dat de minister van Financiën zelfs enige honderden millioenen guldens van de tegenwaarderekening van de Marshall-hulp, welke voor andere doeleinden bestemd waren, voor de gewone rijksuitgaven heeft gebruikt, terwijl ons rijk inmiddels ook nog bij de Nederlandse Bank met een schuld van ƒ 110 miljoen te boek staat. Bovendien verkeren tal van onze gemeenten in ernstige financiële moeilijkheden. Deze betalen soms voor zeer kort lopend geld 6^7 percent rente om althans aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. Nu is er van regeringswege aangekondigd, dat de inkomstenbelasting verhoogd zal worden, alsook dat de rookartikelen zwaarder belast zullen worden. Over deze verzwaring, welke ettelijke miljoenen zal moeten opbrengen, bestaat echter een geschil tussen de minisier van Financiën en die van Economische Zaken. De eerste wil alleen de sigaretten belasten, de tweede wil de verhoogde belasting toegepast zien èn op etten, èn op de tabak, èn op de kerftabak. Het is wel zeer te hopen, dat de aanvankelijke indruk aangaande de toekomstige regeringsmaatregelen niet juist zal blijken te zijn. Met verhoging van de belastingen komsn wij alleen niet uit de financiële noodtoestand, maar ook legt deze verzwaring een nog al groter druk op ons volk en ons bedrijfsleven, welke reeds onder zo zware lasten gebukt gaan. De hoge staatsuitgaven zullen beduidend omlaag gebracht behoren te worden. Doch het is een open vraag of onze regering daar thans toe over zal gaan, dewijl zij daartegen tot dusver afkerig stond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 1957

De Banier | 8 Pagina's

De toekomstige Regeringsmaatregelen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 1957

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken