Bekijk het origineel

Bedriegerijen en oplichterijen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bedriegerijen en oplichterijen

3 minuten leestijd

aan de orde van de dag

Sedert de zo geruchtmakende oplichterij, waarbij het een employé gelukte door allerlei knoeierijen een Amsterdamse onderneming, waarbij hij in dienstbetrekking was, op te lichten voor het enorme bedrag van bij de twee miljoen gulden, plaats vond, hebben er bijna dagelijks soortgelijke oplichterijen, al was het dan dat er daarbij niet zulke fameuze bedragen gemoeid waren als in het Amsterdamse geval, plaats gevonden. En nog steeds is er geen einde gekomen aan dergelijke bedriegerijen. Men kan schier geen dagblad lezen of daarin wordt melding gemaakt van de één of andere oplichterij. Het is hierbij zelfs voorgekomen, dat er in één en hetzelfde dagblad te lezen stond, dat er twee gevallen van dergelijke aard aan het licht waren gekomen. Zij betroffen malversaties bij Vroom en Dreesmann te Haarlem en bij de staalfabriek Demka te Utrecht. In het grote warenhuis van Vroom en Dreesmann is door vervalsing van zogenaamde afdelingsbonnsn in de laatste vijf jaar een tekort ontstaan van ƒ 130.000.-. Als verdachte is een 32jarige verkoper gearresteerd. Er wordt thans een onderzoek ingesteld hoe hef mogelijk is geweest goederen ter waarde van ƒ 130, 000.- uit het gebouw te smokkelen. Een tweede verdachte is inmiddels ook gearresteerd. Dit betreft een 45-jarige in- en verkoopschef, die verdacht wordt van verduistering in dienstbetrekking van een geldbedrag. Daar beide arrestanten op dezelfde afdehng werkzaam waren, wordt thans onderzocht of er verband tussen beide delikten bestaat. Bij de zeer omvangrijke ijzer- en koperdiefstal bij de staalfabriek Demka is een groter aantal personen betrokken dan thans bij het geval van Vroom en Dreesmann gearresteerd zijn. Daarbij zijn al 45 personen aangehouden, en wel een aantal arbeiders van het eigen bedrijf, schippersknechten en opkopers, die allen voor de Officier van Justitie te Utrecht werden geleid. De diefstal, waardoor de onderneming Demka voor een bedrag van vele duizenden guldens is benadeeld, loopt over enige maanden. Het onderzoek van de rijkspolitie te water duurt nog steeds voort. Er wordt verwacht, dat er nog meer arrestaties zullen plaats hebben.

Het koper en het ijzer werden gestolen van grote schroothopen, welke aan weerszijden van het Amsterdam-Rijnkanaal op het Demkaterrein liggen. Nadat ontdekt was, dat er gestolen werd, werd de politie ingeschakeld, die spoedig aan het licht bracht op welke wijze de diefstal bedreven was en hoe de gestolen goederen werden afgevoerd. Dit gebeurde over water met schepen, welke bij de Demka moesten laden en lossen. De dieven hadden de medewerking ingeroepen van verschillende schippersknechten, dia zij mede in hun komplot hadden betrokken en die er dan voor zorgden, dat het ijzer en het koper bij opkopers terecht kwamen en verhandeld werden.

De zo veelvuldig in onze tijd voorkomende bedriegerijen en oplichterijen tonen ons het zo ontzaggelijke verval, waarin een groot deel van ons volk is terecht gekomen, Zij leggen er tevens een overtuigend bewijs van af tot welke allerbedroevendste en afkeurenswaardige praktijken men komt als men zich naar de inspraken van ons verdorven bestaan en niet naar Gods Woord gaat richten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 april 1958

De Banier | 8 Pagina's

Bedriegerijen en oplichterijen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 april 1958

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken