Bekijk het origineel

Brief uit Zeeland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brief uit Zeeland

2 minuten leestijd

CCCLXXXVIII.

ZITTING NEMEN IN KOLLEGES

De S.G.P. laakt het, dat A.R. en C.H. met socialisten en roomsen in. een ministerie zitting nemen. Maar kunnen S.G.P.-ers dan wel zitting nemen in een kollege van burgemeester ent wethouders met genoemde personen? Kunnen zij wel in een kollege van Gedeputeerde Staten zitten met die anderen? Voor de beantwoording van die vraag is het nodig te letten op het versohü tussen een ministerie, een kollege van gedeputeerde staten en ©en kollege van burgemeester en wethouders. Een ministerie vormt met de Koningin de regering. De kolleges van gedeputeerde staten en burgemeester en wethouders vormeni de dagelijkse besturen van provincies en gemeenten. Niet die kolleges zijn het hoogste gezag, maar de provinciale staten en de raden. Het is wel bekend, dat ook daarin verwording tot uitüig komt en dat er van wordt uitgegaan, dat die kolleges als het ware de regering van provincie en gemeente vormen, en de provinciale staten en de raden de vertegenwoordiging van et volk.

Zo is het niet. Provinciale Staten en raden zijn het bestuur, zijn de ihoogste verheid in provincie en gemeente. Ook komt het wel voor, en dat wel meer n grote en grotere gemeenten, dan in kleine, alsook wel in provinciën, dat er tevoren een overeenstemming wordt bereikt over het zitting nemen in die kolleges op een program.

Daarin moeten wij onderscheiden. In een ministerie zitting nemen, zal betekenen in te stemmen met het regeringsprogram, en dat geeft binding. In een kollege zitting nemen, waarin men ook gebonden is aan een program, zal ook bezwaren ontmoeten, ook al is de bevoegdheid anders. Maar het zitting nemen in. een kollege van gedeputeerde staten of van burgemeester en wethouders, als men daar bij vrije verkiezing en zonder binding aan een program in benoemd wordt, kan geen bezwaar opleveren. De personen blijven dan, evenals in staten en raden, volkomen vrij en kunnen hun beginselen naar voren brengen en tegenstemmen als 'het daarmede niet overeenkomt.

Uw Zeeuwse Briefschrijver

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 december 1958

De Banier | 8 Pagina's

Brief uit Zeeland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 december 1958

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken