Bekijk het origineel

Rokende Moeders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rokende Moeders

3 minuten leestijd

INGEZONDEN

(Duiten verantwoordelijlcheid der redaktie)

Daar de rookgewoonte onder de •vrouwen en meisjes in Nederland steeds meer toeneemt, komt het ons niet overbodig voor onderstaande waarschuwing te publiceren.

Een zekere baptisten predikant, Ds. W. J. Robinson, behandelt de gevaarlijke gevolgen van het roken, in het bijzondei met het oog op aanstaande moeders.

Hij verklaart dit niet anders te doen dan - met het doel om deze moeders ernstig te waarschuwen.

Volgens zijn schrijven verklaarde een bekende zenuwspecialist. Dr. D. H. Kress: „Het is niet zozeer de vrouw zelf dan wel haar kinderen, waarbij men het noodlottige gevolg van het tabaksgebruilc opmerkt.

De aanstaande moeder, die rookt, drukt de fatale reuk van de sigaretten diep in de hersenen en het lichaam van haar kind".

kind". Dr. Chauncy L. Barber zegt: „Een baby, die geboren wordt uit een moeder, die rookt, is vergiftigd en kan twee weken na de geboorte sterven. De lijkschouwing toont ons duidelijk de degeneratie van lever, hart en andere organen aan. Zestig procent van alle baby's, die uit moeders geboren werden, die aan 'het roken verslaafd waren, stierven voor hun tweede jaar. Indien zij blijven leven, zullen zij ziekteverschijnselen vertonen in verschillende organen, die hen een vroegtijdige dood zullen doen sterven of hen ongeschikt maken een ziekte te doorstaan.

Dr. J. H. Kellogg heeft een boek geschreven met de titel: „Over het tabaksgebruik".

Hierin schrijft hij, dat Dr. Kostil, geneeskundige, bij de Koninklijke Tabaksfabriek van Iglan bij Wenen, opmerkte, dat de kinderen van vrouwerij, die in de fabriek werken, maar kort leven. Een derde van alle kinderen, die geboren werden, stierf binnen het eerste jaar. Een - vijfde van alle kinderen vertoonde sporen van vergiftiging in hersenen en stierf in stuipen. Hij had opgemerkt, dat de melk van deze tabak-verzadigde moeders rook naar nicotine.

In Engeland bestaat er een vereniging van niet-rokende vrouwen. Eén van deze leden, met name M. R. Jones, zegt: Wij kenden een - vrouw, die bijna haar leven lang gerookt heeft. Ti] is op hoge leeftijd gestorven, had een sterk gestel, een bijzondere lever, die de nicotine en andere vergiften kon verwerken. Vier van haar kinderen stierven in hun kindsheid. Klaarblijkelijk had de - vrouw als gevolg van het roken haar kinderen begiftigd met een zwak gestel.

Het tijdschrift „Gezond boven alles" schrijft: „Sinds de vrouwen aan het roken gegaan zijn, is het aantal hartziekten in Engeland en Wales verdubbeld". Hetzelfde tijdschrift zegt: Het schijnt bijna onmogelijk te zijn voor een moeder, die rookt, een gezonde baby ter wereld te brengen.

Een jonge vrouw zag naar het ogenblik uit, dat ze moeder zou worden met de hoop, dat het lief zou zijn. Het uur naderde, 'de baby werd geboren, maar tot haar ontzetting was het niet meer dan een hoopje menselijkheid. Zij riep uit: „O, dokter, wat is er toch met mijn kindje? " Deze antwoordde: „Het spijt mij erg, maar het is het gevolg van uw sigaretten roken".

Met nog andere voorbeelden zouden we de nadelen van rokende moeders kunnen vermeerderen, doch laat deze genoeg zijn.

VI.

d. H.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 februari 1959

De Banier | 8 Pagina's

Rokende Moeders

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 februari 1959

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken