Bekijk het origineel

De Kerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Kerk

2 minuten leestijd

Het is in het verleden zelfs in een strooibiljet voorgesteld en het wordt allicht op de één of andere wijze nog wel voorgesteld, dat de Christelijk-Historischen de enige en ware voorstanders van de Hervormde Kerk zijn en dat Hervormde kiezers daarom op de kandidatenlijst van de C.H.U. moeten stemmen.

De ervaring leert echter wel heel wat anders. Het komt immers niet zelden voor, dat indien in de Hervormde Kerk de gereformeerde leer verkondigd wordt, menige Christelijk-Historische zondag aan zondag naar een ter plaatse gevestigde Lutherse of andere kerk gaat en de Hervormde Kerk de rug toekeert. Ook doen er zich gevallen voor, dat in de gemeente, waar een gereformeerde prediking in de Hervormde Kerk is, daar tegenover mede door Christelijk-Historischen een evangelisatie wordt opgericht, terwijl er ook al onder hen zijn, die er geen bezwaar tegen hebben, dat een vrouw op de kansel verschijnt, wat mede tot afbreuk der Hervormde Kerk leidt.

En wie waren het, die, als door de Kamerleden van de S.G.P. bij de regering bepleit werd, dat zij het onrecht, dat de overheid in 1816 de Hervormde Kerk heeft aangedaan, herstellen zou, hen daarin het felst 'bestreden hebben? Het waren de Ghristelijk-Historische Kamerleden, gelijk het ook ministers van C.H. en A.R. huize waren, die hun pleidooi hebben afgewezen.

Zo werd dan het onrecht, waarvan Mr. Groen van Prinsterer geschreven heeft, dat het nooit verjaart, bestendigd. Zo werd meteen voorkomen en tegengewerkt, dat heel de gereformeerde gezindheid in en buiten die kerk in de e rechten hersteld werd, welke zij er onbetwistbaar op heeft. Die kerk toch is in en door het martelaarsbloed der gereformeerden gesticht en was van huis uit door haar belijdenis van de drie formulieren van enigheid een gereformeerde kerk.

Zo werd evenzeer voorkomen en tegengewerkt, dat de Hervormde Kerk weder tot bloei zou kuimen komen, zoals zij eenmaal gebloeid heeft, en dat zij weder tot stut en steun van de staat zou zijn, zoals zij dat eens geweest is.

Wie dan ook het welzijn der Hervormde Kerk beoogt, heeft als hervormde tot plicht zijn stem te geven aan de kandidatenlijst van de S.G.P. en late zich niet door allerlei onjuiste voorstellingen daarvan terughouden. Met aller recht kunnen wij hier aanvoeren:

Hervormd en daarom op de lijst van de S.G.P gestemd

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 maart 1959

De Banier | 8 Pagina's

De Kerk

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 maart 1959

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken