Bekijk het origineel

Opening van de zitting van de Staten-Generaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opening van de zitting van de Staten-Generaal

2 minuten leestijd

Prinsjesdag

Deze dag was een mooi© zonnige dag. Dit heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen, dat d© 'belangstelling van het pubhek voor de tocht van het Koninklijk Gezin in de gouden koets naar do Ridderzaal en voor de in de middag volgende rijtoer nog veel groter was dan ten vorigen jare.

Reeds vroeg in de morgen hadden zeer velen ©en plaatsje gezocht om de todht naar de Ridderzaal te kunnen zien. Ook hadden treinen, trams en andere voertuigen duizenden naar Den Haag gebracht, zodat er van een extra grote massa mensen kan gesproken worden, die zich hadden opgemaakt om de gebeurte­ nissen van die dag met eigen ogen ta kuimen aanschouwen.

Om één 'Uur begaven de Koningin, de Prins en de Prinses zidh naar de gouden koets, om de rit naar de Ridderzaal te aanvaarden. Langs heel de weg werden zij in de goudfen koets, die door acht paarden getrokken werd, hartehjk toegejuicht door de aanschouwere, o-m het even of zij stonden, zaten op klapstoeltjes of op de tribunes, of uit de vensters hingen.

Ouder grote ovaties kwamen zij bij de Ridderzaal aan. De Koningin gekleed in een japon van gele zijde, waarbij zi) een hoed met paradijsveren droeg; de Prins gekleed in ceremonieel tenue van generaal der KoninkHjke Luchtmadht met de versierselen van riddergrootkniis van Luxemibiirg en Nederland; Prinses Irene — de Kroonprinses Beatrix was ditniaal niet aanwezig, dewijl zij, gelijk bekend ikan zijn, thans in Amerika vertoeft — droeg een azuurblauwe japon, waar-(ïver lidhtblauw kant en tulen toque.

Bij het binnentreden van het Koninklijk gezelschap in de Ridderzaal werd dit opgewacht en vervolgens begeleid door het daarvoor aangewezen geleide, dat het naar de troon geleidde, waarna de Koningin op de voor Haar bestemde Koninkhjke zetel de Troonrede, onder verantwoordehjkheid van het opgetreden kabinet de Quay, uitsprak.

Nadat de Koningin de bij uitstek lange Troonrede had uitgesproken, verrees de president der Eerste Kamer van zijn stoel en hief een drievoudig „Leve de Koningin" aan, wat uit de zaal met hoera's beantwoord werd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 september 1959

De Banier | 8 Pagina's

Opening van de zitting van de Staten-Generaal

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 september 1959

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken