Bekijk het origineel

De positie van Benelux in de Euromarkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De positie van Benelux in de Euromarkt

2 minuten leestijd

Dezer dagen is de algemene drielandlenraad van het Comité Benelux te Brussel in vergadering bijeen geweest. Daarin werd het probleem van de positie van de Beneluxlanden in de Euromaikt besproken. De raad was het er algemeen over eens, dat een gemeenschappelijk optreden der drie Beneluxlanden in de Euromarkt als een dringende eis moet worden beschouwd, waarbij het streven naar een uitbreiding van de Euromarkt van de zes daarbij aangesloten landen met andere Europese landen in de eerste plaats de aandacht der regeringen zal moeten hebben.

Voor het bereiken van een dergelijk gemeenschappelijk standpunt acht de raad het van eminent belang, dat de nog bestaande interne Beneluxvraagstukken op korte termijn worden opgelost.

Ln de eerste plaats moet daarbij worden gedacht aan de ratifücatie van bat op 3 februari 1958 ondertekende verdra'g van een ekcnomische unie tussen België, Nederland en Luxemburg.

In een teleicnpam drcno-de drielandeniaad bij regeringen en parlementen op de ratifikatie aan.

Men kan hieruit opmerken, dat de tijd nog lang niet is aa'Cigebi-oken, dat, gelijk de enthousiaste voorstanders hier te lande hebben aangekondigd, de tijd nabij was, waarin er E'uropees 'gedacht en Einopees gesproken en Europees gehandeld zou worden. Het onbekookte enthousiasme en de grote verdwazing zijn hierbij in ons land zelfs zo ver gegaan, dat in vooruitzicht daarop, na gehouden stemmingen, welke met vrij grote onkosten zijn gepaard gegaan. Delft en Bolsward tot Europese steden zijn verklaard.

Dat het nog altijd ver van de Europese gemeensdhap vandaan is, valt hieruit reeds te konkluderen, dat men het zelfs in de gemeenschap van drie landen nog niet eens is kunnen worden ten aanzien van de nog sedert 3 februari 1958 bestaande interne Beneluxvraagstukken en de gemeenschappelijke samenwerking van de zes landen met de zeven andere landen van de vrijhandelszone nog steeds tot op de dag van heden op zich laat wachten.

Velen hadden in h'un onbekoolkt enthousiasme wel gedroomd, dat de Europese gemeenschap wel met een handomdraai tot stand zou komen, daarbij de werkelijkheid en heel 'de histoiiie der voifcen over het hoofd adende.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 november 1959

De Banier | 8 Pagina's

De positie van Benelux in de Euromarkt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 november 1959

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken