Bekijk het origineel

De P.B.O.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De P.B.O.

2 minuten leestijd

Het wil met de invoering van de P.B.O. nog maar steeds niet boteren. Zij werd indertijd met groot enthousiasme en de grootste verwachtingen door de K.V.P. begroet. Zij verkreeg in het parlement wettig sanktie door de stemmen van vrijwel alle leden. De S.G.P.-fraktie stemde tegen. Ds. Zandt voerde er zelfs in een rede een pleidooi voor om het desbetreffende wetsvoorstel niet aan te nemen.

In de laatste tijd is er een tweetal verklaringen van middenstandszijde gedaan, waarin men zich ook allesbehalve gunsüg over de P.B.O. heeft uitgelaten. De voorzitter van de CShristelijke Middenstandsbond verklaarde onlangs zeer teleurgesteld te zijn over het feit, dat zo lichtvaardig met de middenstandsbelanggn wordt omigesprongen; welke Wacht rechtstreeks voortvloeide uit het S.E.R.rapport inzake de bakkersnaelitarbeid. j)e voorzitter van de rooms-katiholieke Middenstandsbond had gedacht, dat de P.B.O. het zelfdoen zou bevorderen. De ervaring had hem echter geleerd, zo zei }]ij in een rede, dat van het zelfdoen weinig terecht kwam. In feite is er iets bhjven hangen van de geest, die in de Woltersomse organisaties van de oorlogstijd heerste. Eén en ander vervulde hem met zorg.

In de jongste rede van de voorzitter van jbet Centraal Werkgeversverbond komt (ie P.B.O. ook ter sprake. Hij zeide, dat de toetreding tot de P.B .O. allesa gsheel vrijwillig dient plaats te vinden en waarschuwde ernstig tegen een opdringen van de P.B.O. Voor verordenende bevoegdheden ten aanzien van bepaalde sociaal-politieke onderwerpen voelde de spreker niet veel.

Al met al, ook uit andere verklaringen, blijkt dat de animo voor de P.B.O. danig geslonken is en dat zij haar aantrekkingsikracht bij velen, zelfs vroeger verklaarde' voorstanders er van, verloren heeft; en welke men bij de aanvang van de P.B.O. voor en bij haar wettige invoering van haar had, wel danig getaand is, ja zelfs geheel teniet gegaan is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 januari 1960

De Banier | 8 Pagina's

De P.B.O.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 januari 1960

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken