Bekijk het origineel

Uit de Staten van Gelderland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uit de Staten van Gelderland

3 minuten leestijd

Bij de behandeling van de begroting der provincie Gelderland werd bij de algemene beschouwingen over deze begroting namens de fraktie der S.G.P. het woord gevoerd door de heer G. ƒ. Doeleman, die hierbij het volgende naar voren bracht.

Spreker begon met waardering uit te spreken voor de omvangrijke arbeid, door höt kollege van Ged. Staten en de ambtenaren, onder leiding van de Kommissaris, die voorzitter van de Statenvergadering is, verricht. Helaas, aldus spreker, blijkt uit de aangeboden begroting echter nagenoeg niets van de eis, die God aan de overheid als Zijn dienares stelt, namelijk dat zij zal regeren naar Zijn ordinantiën.

Door het verlaten van de onvervalste reformatorische beginselen is ons land en volk gezonken tot bijgeloof, ongeloof en modern heidendom. Indien ooit, dan is het thans wel een snelle afloop der wateren. Door het verlaten van die door God gegeven beginselen is men over het algemeen met blindheid geslagen en heeft men bakken uitgehouwen, gebroken bakken, die geen water houden. Velen volgen de sekten, die als paddestoelen uit de grond schieten, die niet op Gods Woord gegrond zijn, maar op fabelen berasten. De mens, die wegens de val in Adam van nature blind is, volgt die richtingen zonder God en zonder Christus gretig na. Wat vechten de meeste godsdiensten als om strijd om die van God gezegende reformatorische beginselen te ondergraven en, indien het mogelijk ware, weg te vagen. Men kan alles nog wel dulden, maar de zuivere reformatorische beginselen zijn een doom in het oog.

Daaruit blijkt, dat de geestelijk dode mens een vijand is van zijn eeuwig geluk. Zonder wedergeboorte zal niemand God zien. Het modeme heidendom, in al zijn geledingen, zet er alles op om het chiistendom in zijn zog mede te slepen.

Indien ooit, dan is het thans wel in klimmende mate nodig te waarschuwen voor het gevaar van synkretisme. Men heeft er alles voor over om de kerk met de wereld te vermengen. Door sport, spel, danskunst, toneelkunst, televisie enz. wordt het mensdom, en vooral onze jeugd, vergiftigd om afgeleid te worden van de wegen des Heeren. Men meent al deze kulturele doeleinden mede te kunnen bevorderen en toch met eer de , van christen te kuonen dragen. De „« fout schuüt in het feit, dat men , nt zonder wedergeboorte en bekering Koninkrijk der hemelen te kunnen VVaa ris het zoutend zout in onze oaen? Het is te vrezen, dat het smake-^ wordt en nergens meer voor deugt jn offl weggeworpen te worden. De je Jezus heeft gezegd: „Indien gij verloochent voor de mensen, zo zal • 'u ook verloochenen voor Mijn Vader, Ie jD de hemelen is".

[ogmaals wil ik overheid en onderdaan leroepen: Kiest u heden wie gij dienen Jt-óf God, óf de wereld; een tussenis er niet. Geen vermenging van jristendom met heidense gewoonten en Biien.

(wordt vervolgd)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 april 1960

De Banier | 8 Pagina's

Uit de Staten van Gelderland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 april 1960

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken