Bekijk het origineel

Fraktieleiders en kamerlid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fraktieleiders en kamerlid

2 minuten leestijd

over Ds. ZANDT

Hoewel Prof. Romme sedert korte tijd geen fraktieleider meer is, daar hij wegens zijn lichaamsgesteldheid zijn arbeid moest beperken, willen wij hem toch onder deze rubriek nog opnemen, daar hij Ds. Zandt toch vele jaren in de Kamer heeft meegemaakt. Prof. Romme (K.V.P.) dan zei na het overlijden van Ds. Zandt aangaande hem het volgende:

„Ofschoon wij scherpe poütieke tegenstanders waren, toonde hij in de persoonlijke omgang altijd een grote natuurlijke mildheid. Hij was een bepaalde representant van een klein, merkwaardig volksdeel, zij 't politiek wel wat a outrance. In zekere zin betekent zijn dood een verarming van ons politieke leven".

Mr. Burger (P.v.d.A.) zei het volgende: „Ds. Zandt was een representant van een heel karakteristiek volksdeel, dat men zich alleen in Nederland kan voorstellen krachtens ons kiesstelsel van ver doorgevoerde evenredige vertegenwoordiging. Hij heeft zijn opvattingen met grote hardnekkigheid voorgestaan en verdedigd, zodanig, dat hij ook in andere kringen respekt wist af te dwingen".

Dr. Bruins Slot (A.R.) verklaarde: „Ik heb Ds. Zandt altijd beschouwd als een zeer vroom christen en een zeer integer mens. Op zijn wijze, waarmee ik het niet altijd eens kon zijn, heeft Ds. Zandt aan de beginselen der Reformatie gestalte willen geven".

Dr. Schmal (C.H. Kamerlid) het zich als volgt over Ds. Zandt uit: „In de persoonlijkheid van Ds. Zandt ontvalt aan ons Nederlandse politieke leven een markante figuur; een gereformeerde van oude stempel en een vurig antipapist. In de persoonlijke omgang was Ds. Zandt een hartelijk man, die ook met andersdenkenden op aangename wijze wist om te gaan. Zijn politieke gedragslijn moet en mag als een noodzakelijkerwijze negatieve worden aangeduid. Op dit moment past niets anders dan een eresaluut voor deze eenzame strijder wiens toewijding aan volk en vorstenhuis door niemand zal worden betwijfeld".

Prof. Oud (V.V.D.) zei het aldus: „Ds. Zandt nam als zeer principieel man een zeer bijzondere plaats in. Ik zou hem tot de „integralen" willen rekenen, voor wie geen kompromis mogelijk was. Altijd kwam Ds. Zandt als laatste of bijna laatste in het debat en sprak, ongestoord door interrupties, zijn rede uit. Altijd was hij even konsekwent. Ik vind dit toch weer een gemis. De Kamer laat zich zonder de figuur van Ds. Zandt moeilijk denken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 maart 1961

De Banier | 8 Pagina's

Fraktieleiders en kamerlid

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 maart 1961

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken