Bekijk het origineel

Prof. Mr. P. S. Gerbrandy

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prof. Mr. P. S. Gerbrandy

2 minuten leestijd

Op 76-jarige leeftijd is Prof. Mr. P. S. Gerbrandy de vorige week donderdagavond te zijnen huize te 's-Gravenhage overleden. Met hem is iemand van bijzondere gaven, grote wilskracht en karaktervastheid uit het midden van ons volk weggenomen.

Hoewel hij reeds veel eerder aan het staatkundig leven deelnam — hij was tien jaar lang, van 1920 tot 1930, lid van het College van Gedeputeerde Staten van zijn geboorteprovincie Friesland — trad hij toch meer naar voren toen hij op 10 augustus 1939 minister van Justitie werd In het tweede kabinet de Geer.

Tijdens zijn ministerschap werd Nederland in 1940 in de oorlog betrokken en week hij met de regering uit naar Londen. Toen vooral brak voor hem de tijd aan, dat hij grote bekendheid zou verwerven. Reeds op 3 september 1940 toch werd hem door H.M. Koningin Wllhelmina de leiding van het kabinet opgedragen, ter vervanging van minister-president Mr. de Geer, die de wijk naar Nederland genomen had om zich naar de Duitsers te voegen, daar hij de oorlog als een voor de geallieerden verloren zaak beschouwde. Onder Prof. Gerbrandy ging er van het oorlogskabinet in Londen weer een krachtige leiding uit.

Na de oorlog bekleedde de overledene verscheidene funkties. Onder meer werd hij In 1948 tot lid der Tweede Kamer gekozen, waarin hij tot april 1959 zitting had. In die tijd heeft hij zich doen kennen als een geducht tegenstander van het door de regering gevoerde beleid in zake Indië, en daarna als een vurig verdediger van de rechten van het onderdrukte Ambon.

Prof. Gerbrandy behoorde tot de A.R.P., maar nam daarin een zeer zelfstandige positie in. Hoewel wij, wat de beginselen betreft, van hem in meer dan één opzicht moesten verschillen, was er tussen hem en de S.G.P.-Kamerleden steeds een goede en aangename verhouding wat de omgang betreft, terwijl zij ook ten volle instemden met zijn verzet tegen de soevereiniteitsoverdracht van Indië aan Indonesië, en zyn opkomen voor het goed recht van de Republiek der Zuld-Molukken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 september 1961

De Banier | 8 Pagina's

Prof. Mr. P. S. Gerbrandy

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 september 1961

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken