Bekijk het origineel

Buitenlands overzicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Buitenlands overzicht

2 minuten leestijd

Het buitenlands overzicht moet dit keer zeer kort zijn. Zulk een groot bezwaar is dit niet, om.dat er niet zo veel is gebeurd, dat een bredere bespreking nodig maakt. Desniettemin vallen er wel een paar voorvallen te vermelden, die niet anders dan zeer betreurenswaardig moeten worden genoemd. Wij hebben hierbij allereerst op het oog een bezoek van een kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder, waarover al geruime tijd geleden berichten in de pers zijn verschenen, maar dat nu werkelijkheid is geworden. Het bezoek namelijk, dat op 28 maart door de moderator van de Schotse kerk. Dr. Craigs, werd gebracht aan de paus. Dr. Craigs volgde hiermede het voorbeeld van de vorige aartsbisschop der Engelse Anglicaanse kerk. Dr. Fisher, die enige tijd geleden ook een zogenaamd beleefdheidsbezoek aan de paus bracht. Diep bedroevend is het, dat iemand van zulk een vooraanstaande positie in de kerk van Schotland daartoe is over gegaan. Men denke zich eens In wat dat betekent. Aan Schotland toch is de naam verbonden van een man, die de reformator van Schotland kan worden genoemd, namelijk John Knox. Welk een geharnaste strijder was deze niet voor de leer, die naar Gods Woord is, en een geducht bestrijder VEin de leer van Rome en het pausdom. Een held des geloofs, die er toe verwaardigd werd met grote vrijmoedigheid de koningin te bestraffen en van haar eiste, dat zij de mis In het koninklijk paleis zou afschaffen.

Evenals hier te lande echter zakte de Schotse kerk hoe langer hoe verder van de rechte paden van Gods Woord af. Desniettemin is er nog een kern in deze kerk, die de handelwijze van Dr. Craigs ten sterkste laakt en betreurt. Vooral ook heeft het aanstoot gegeven, dat door hem met de paus gesproken is over kwesties betreffende de eenheid der christenen. De direkteur van de „Nationale Unie van Protestanten in Groot-Brlttannië", die zesduizend leden telt, heeft nog getracht Dr. Craigs van zijn voorgenomen bezioek af te brengen, maar het mocht niet baten. Het voornemen bestaat nu in de grote steden van Schotland protestdemonstraties te gaan houden. Genoemde direkteur, de heer Perkins, zeide het bezoek te beschouwen als verraad aan 't protestantse geloof en aan de protestantse erfenis. Voorts verklaarde hij, dat de kerk van John Knox en de protestantse bevolking tot op'het laatste ogenblik misleid zijn. Zo zien wij, dat er van Rome in deze tijd een geweldige Invloed uitgaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 april 1962

De Banier | 8 Pagina's

Buitenlands overzicht

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 april 1962

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken