Bekijk het origineel

Ds. Zandt en het Landbouwschap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ds. Zandt en het Landbouwschap

3 minuten leestijd

Het kan zijn nut hebben om de boeren, die terecht zeer ernstige bezwaren tegen het Landbouwschap hebben, nog eens onder de aandacht te brengen dat er geen andere partij in de Tweede Kamer is dan de S.G.P., welker Kamerleden die bezwaren naar voren gebracht hebben en die zijn opgekomen tegen de dwangmaatregelen van dit „schap".

Vooral nu we vlak voor de Tweede- Kamerverkiezing staan en er zoveel leugens rondgestrooid worden, bijv. ook deze, dat de S.G.P.-Kamerleden niets voor de bezwaarde boeren hebben gedaan, is het zelfs dringend nodig dat op deze zaak eens het juiste licht valt en aan al die leugenpraatjes de kop wordt ingedrukt, voor zover als dit ten­ minste mogelijk is. We roepen daarom de medewerking in van alle partijgenoten, die in streken wonen waar het verzet tegen het Landbouwschap zich sterk doet gevoelen, om wat hieronder volgt onder het oog te brengen van die boeren, die zich door deze praatjes hebben laten beïnvloeden, of geneigd zijn daaraan gehoor te geven. We beginnen dan maar met Ds. ZANDT. Deze zei in een rede, uitgesproken in 1961, het volgende:

„Overgaand tot de bespreking van een onderwerp van een gans andere aard, wensen wij thans een scherp protest te laten horen tegen de aantasting van de vrijheid in het bedrijfsleven, waarbij dwang op dwang wordt toegepast. Toen deze regering aan het bewind kwam, werd bij zeer velen de verwachting opgewekt, dat zij krachtig tegen de bestaande dwangmaatregelen zou optreden. Nu de regering echter de teugels van het bewind in handen heeft, vinden velen zich teleurgesteld, omdat de dwangmaatregelen niet weggenomen, zelfs niet ingekort zijn. Wij wijzen slechts op de landbouwers en de veehouders, die tegen hun wil ingeschakeld zijn bij het Landbouwschap, waarvoor zij afgedwongen heffingen moeten opbrengen. Niet weinigen hunner, omdat zij weigerden deze heffingen te betalen, kwamen met de deurwaarder en de rechter in aanraking. Er werden er zelfs van hen in de gevangenis opgesloten.

Tegen de maatregelen, welke destijds door Hitler zijn genomen, en ook thans nog door de Russische regering worden toegepast, bestaat bij velen een sterke antipathie. Desniettemin, wat er thans ten aanzien van de land- ' bouwers, veehouders en andere ondernemers door de regering, met goedkeuring, zelfs met toejuiching van het overgrote deel der Kamerleden wordt toegepast, lijkt als twee druppels water op hetgeen door Hitler en de Russische regering werd en wordt gedaan. Herhaaldelijk hebben wij op de regering een dringend beroep gedaan om radicaal van standpunt te veranderen, maar het was helaas bij haar aan dovemansoren geklopt.

Zoals Ds. Zandt opmerkte, is het inderdaad. Herhaaldelijk werd er door hem aangedrongen om van koers ten aanzien van de tegen het Landbouwschap bezwaarde boeren te veranderen. Wat hier van Ds. Zandt werd vermeld, was, zoals men weten kan, slechts een enkele greep uit het vele, dat van hem uit zijn redevoeringen te dezer zake zou kunnen worden aangevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 mei 1963

De Banier | 8 Pagina's

Ds. Zandt en het Landbouwschap

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 mei 1963

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken