Bekijk het origineel

Hergroepering partijen Communistische Partij voorkeur boven S.G.P.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hergroepering partijen Communistische Partij voorkeur boven S.G.P.

3 minuten leestijd

Drs. Westerterp bleek ook een voorstander te zijn van een hergroepering der Nederlandse partijen. Om te beginnen zou hij willen, dat de K.V.P., de A.R.P. en de C.H.U. één partij gingen vormen, dus een zgn. christendemocratische Unie.

De nieuwe fractie-voorzitter der K.V.P., drs. Schmelzer, is daar ook een voorstander van, zo merkte drs. Westerterp op en de voorzitter der K.V.P., mr. Aalberse, eveneens. Deze heeft nog vóór de Kamerverkiezing van 1963 verklaard, dat hij bereid was de K.V.P. op te heffen, indien er een christen-democratische unie tot stand zou komen. Men ziet hieruit hoe Rome er op gebrand is met de A.R.P. en de C.H.U. tot een fusie of samensmelting te komen.

Drs. Westerterp gaf voorts te kennen, dat men in A.R.-kringen tegenover de vorming van een christen-democratische unie vrij positief staat. Binnen de C.H.U. ligt het echter, aldus drs. W., veel moeilijker.

Voorts verklaarde hij, dat de kwestie betreffende een christen-democratische unie vooral actueel geworden is in het licht van de verloving van prinses Irene en don Carlos. Immers, zo zei hij, het recht van troonopvolging is in discussie gekomen. Het is te begrijpen, dat als er nog eens een roomse koningin mocht komen het voor Rome heel wat waard zou zijn als er dan geen A.R.P. en geen C.H.U. meer zou zijn, maar eenchristen-democratischeunie. Ook ligt het voor de hand, dat het Rome en dus de K.V.P. heel wat waard zou zijn als er dan in de Kamer geen partijen meer waren, die het bij verkiezingen de A.R. en C.H. moei­ lijk zouden maken. Op de hem gestelde vraag wat er dan met de andere partijen moest gebeuren, gaf hij dan ook prompt ten antwoord, dat het grote aantal kleine partijen in de Tweede Kamer uit folkloristisch oogpunt wel aardig is, omdat dit precies de verdeeldheid van het Nederlandse volk weergeeft, maar ze waren in zijn ogen natuurlijk niet van invloed.

Men kon ze best wegdenken, aldus drs. Westerterp, behalve de communistische partij. Die zul je wel niet kunnen wegdenken, omdat dat nu een eenmaal een stroming onder het Nederlandse volk is.

Maar de Staatkundig Gereformeerde Partij, het Gereformeerd Politiek Verbond en de Boerenpartij, die kon de jeugdige drs. wel wegdenken. Of ruim driehonderd duizend kiezers — het zullen er nu wel meer zijn — daar heel anders over blijken te denken, dat deert hem niet.

En zo zag drs. Westerterp als uiteindelijk ideaal drie grote partijformaties: de Christelijk Democratische Unie, de Socialisten (PvdA en PSP) en de Liberalen(WD).. Daarnaast zal dan alleen de C.P.N, overblijven, zolang het kiesstelsel blijft als het is. Hoe hij dan de S.G.P., het G.P.V. en de B.P. wU wegkrijgen, vermeldde hij niet.

't Waren dan ook maar gedachten van hem. Droombeelden zoals dit bij jeugdige personen meer voorkomt. In ieder geval heeft drs. Westerterp van de K.V.P. ons doen weten, dat hij aan de Communistische Partij de voorkeur geeft boven de S.G.P., het G.P.V. en de B.P.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 april 1964

De Banier | 8 Pagina's

Hergroepering partijen Communistische Partij voorkeur boven S.G.P.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 april 1964

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken