Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbespreking

3 minuten leestijd

GEDEGEN INFORMATIE OVER NIEUW-GUINEA

De volksstemming in Nieuw-Guinea is in volle gang. De vrees en vermoedens, die ook onder ons sterk leefden - Ir. Van Dis heeft de regering herhaaldelijk hierop gewezen - zijn helaas gegrond gebleken. Deze stemming heeft niets met stemmen en bitter weinig met het volk der Papoea's te maken. Van „een daad van vrije keuze" is geen sprake. Het geheel komt neer op een schijnvertoning. Door Indonesië zélf uitgezochte mensen mogen of moeten onder pressie ja tegen Indonesië zeggen. De overeenkomst van New York is door de regering-Soeharto niet nagekomen.

In dit licht krijgt het boekje „De toekomst van de Papxiea's", dat enkele maanden geleden van GPV-zijde werd uitgegeven, een bittere, wrange aktualiteit. De vier opstellen en een vraaggesprek vormen vijf betogen tégen de gedachte, dat een keuze van de Papoea's voor Indonesië de goede oplossing zou zijn.

Drs. G. H. de Leeuw belicht de volkenkundige zijde van het onderwerp. De Papoea's verschillen in volkskarakter en ras veel van de Indonesiërs. De schrijver vreest bij een overheersende positie van de laatsten vorming van „kasten", standen, klassen. Een bij uitstek ongewenste situatie, omdat diskriminatie dreigt.

Het volgende opstel van Drs. P. Geersema informeert over het ekonomische leven. De cijfers spreken boekdelen! Het peil van de ekonomie van dit land, dat toch al tot de minst ontwikkelde gebieden ter wereld behoorde, is na de komst van de Indonesiërs met sprongen teruggelopen. Een opwaartse ontwikkeling is nu wel heel onzeker. Bereikt het geld, dat Nederland gestort heeft voor Nieuw- Guinea - 30 miljoen - dit gebied wel? Zullen de gebieden ver van Djakarta niet onder op de lijst van investering komen? De heer F. A. T. Th. Kalberg schrijft over de volkenrechtelijke kant van deze tragische zaak. Hij biedt een uitvoerig betoog met hier en daar verrassende konklusies: Nederland zou de zgn. lege soevereiniteit hebben behouden.

De politieke ontwikkeling wordt geschetst door dhr. A. Kamsteeg, die voor het geval, dat de aansluiting bij Indonesië wordt afgewezen als mogelijkheid noemt: VN-beheer met belangrijke Nederlandse ekonomische hulp; na een aantal jaren volledige overname van het bestuur door de Papoea's.

De godsdienstige zijde wordt belicht door een niet bij name genoemde oud-zendeling. In een vraaggesprek aksentueert hij sterk de opmars van de Islam. 90 pet. van de Indonesiërs is, althans in naam, mohammedaan. Hij verwacht een direkte aanval van de Islam op de Papoea's vanuit het Indonesische machtsapparaat. De bouw van een moskee te HoUandia (en in Biak) vormt de voorbode van de komende strijd.

Het ziet er naar uit, dat de Pafwea's door middel van een stemming-onder-dwang bij Indonesië terechtkomen. Daarmee is het probleem Nieuw-Guinea echter niet of> gelost. Reeds nu zijn duizenden Papoea's naar het Australische deel gevlucht. Een guerrilla-oorlog behoort niet tot de onmogelijkheden. Daarom zal Nieuw-Guinea niet uit de internationale politiek verdwijnen. Dit goed gedokumenteerde boekje behoudt blijvende waarde. Terecht luidt de laatste zin: „Maar hoe 1969 ook afloopt, wij zijn niet van de Papoea's af. Christelijke politiek t.o.v. dit volk blijft inhouden recht te doen, en vervolgens - ook op lange termijn — reëel de situatie te onderzoeken".

„De toekomst van de Papoea's" - 72 blz. - is verkrijgbaar bij het adres: Oranjelaan 97, Dordrecht. Prijs: f2, 50.

G

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1969

De Banier | 8 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1969

De Banier | 8 Pagina's

PDF Bekijken