Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Baard

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Baard

4 minuten leestijd

Zo. Mn baard is er weer af. Tot ontsteltenis van aardige en minder aardige personen in mijn directe leefomgeving heb ik direct na de verkiezingen voor de Eerste Kamer mn scheermesjes op non-actief gesteld. En zowaar, al na een dag kwamen de eerste stoppels boven het scheerveld, die na een dag of wat allengs uitgroeiden tot baardharen waar een beginnend imam bij zou gaan glimmen – uiteraard op dat gedeelte van zijn aangezicht dat nog onbedekt zou zijn…

Vanwaar deze licht islamitische oprisping in huize-De Bruyne, althans, op mijn gelaat?

Dat had alles te maken met die verkiezingen voor de Eerste Kamer. Daarbij bleek dat SGP-senator Holdijk precies tussen ‘links’ en ‘rechts’ was terechtgekomen. Je zou zeggen: een geruststellende gedachte, want er is geen kamerlid dat zó rustig en zó bedachtzaam z’n eigen gang gaat dan ‘onze Gerrit’. Holdijks waarmerk is z’n pijp, die hij als een periscoop in het borstzakje van z’n colbert heeft staan, tenminste, als hij er niet de vlam in heeft gezet. Als er op deze aardbodem ooit iemand is geweest op wie het gezegde van toepassing is dat een tevreden roker geen onruststoker is, is het wel op onze man uit Uddel.

Heidens

Welnu, de sleutelpositie van de SGP in de Senaat leidde in grote delen van heidens Nederland tot paniek. Niet dat er massaal aandelen werden gedumpt of dat bewoners van Amsterdamse grachtenpandjes ijlings een veilig heenkomen zochten in oorden als Rio de Janeiro of Reykjavik, maar toch. De angst dat nu de SGP ‘aan de macht’ was en Nederland aan de christenen was overgeleverd zat er diep in, getuige de opening van het hoofdstedelijke dagblad Het Parool: ‘Poldertaliban mag nu meeregeren’.

Ook andere meer en minder welbespraakte smaakmakers gingen, bij gebrek aan kennis en originaliteit, een beetje op die toer. De SGP, dat is de taliban op klompen. En om die bange zieligerds en zielige bangerds enigszins tegemoet te komen besloot ik dus om een baard te laten staan. Als het beeld niet kan worden aangepast aan de werkelijkheid, ben ik christelijk genoeg om dan maar een handje te helpen door de werkelijkheid aan het beeld aan te passen.

Anders gezegd: als Mohammed niet naar Menno komt, komt Menno wel naar Mohammed. (Of zeg ik nou iets verkeerd????)

Komkommer

Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst in m’n leven een komkommer gekocht. Dat ik dat nooit eerder deed, is omdat ik die lange groene dingen die eruit zien als uit de kluiten gewassen aubergines niet pruim. En omdat ik zelf bijna altijd kook (als ik thuis ben tenminste), ben ik heer en meester over dat wat er onder mijn Haagse dak op tafel komt. Geen komkommers dus, dit in tegenstelling tot koolraap, veldsla, rabarber of Hollandse sperzieboontjes.

Een komkommer dus. Wie het dagelijkse nieuws volgt, zal begrijpen waarom ik deze keer ferm, met vaste hand en voor iedereen duidelijk zichtbaar en met enig gevoel voor dramatiek een komkommer in m’n winkelwagentje heb geladen. Om de Nederlandse tuinders niet in de steek te laten! De manier waarop licht hysterische Duitsers en rommelende Russen ‘onze’ komkommers verdacht hebben gemaakt, vraagt om een tegenreactie. Een statement, zogezegd, een daad van stil protest.

Koopt Nederlandse waar, dan helpen wij elkaar, dat idee.

Recept

Vergenoegd knorrend stapte ik een klein uur later de keuken in. Met komkommer, maar ook met een probléém. Want ja, je kunt in een daad van vaderlandsliefde wel een komkommer afrekenen bij de gesluierde dames van kassa 10, maar hoe bereid je zo’n groene worst? Goede bedoelingen is één ding, maar die bedoelingen ook nog eens op een eetbare en smakelijke wijze kanaliseren in de keuken, is een ánder ding.

Om kort te gaan: een oproep op twitter leverde om en nabij de 25 reacties op van volgers die me heel lief en toegewijd allerhande tips aan de hand deden. Had ik die allemaal ter harte en mond genomen, dan zou ik nu waarschijnlijk lijden aan een komkommervergiftiging, maar ik heb me beperkt tot één simpel recept.

Eenvoudige komkommersalade

Ingrediënten:

1 komkommer

1 eetlepel witte wijnazijn

1 eetlepel honing

1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze: Was de komkommer en rasp of snij de komkommer in dunne schijfjes en stop ze in een kom. Meng in een kom de azijn, honing en citroensap. Giet de dressing over de komkommer. Laat de komkommersalade minstens een uur afgedekt in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Beste lezers van deze culinaire uitspatting in De Banier, ik kan u verzekeren: de komkommersalade smaakte uitstekend! Koopt en eet komkommers! En laat die allochtone biologische taugé gewoon links liggen…..

Ja, links dus….. Menno de Bruyne

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 2011

De Banier | 24 Pagina's

Baard

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 2011

De Banier | 24 Pagina's

PDF Bekijken