Bekijk het origineel

Is de t.v. werkelijk zo slecht?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Is de t.v. werkelijk zo slecht?

5 minuten leestijd

Onze lezers weten wel, dat wij zonder meer bevestigend op deze vraag antwoorden. En we houden er ons van overtuigd, dat dit gevoelen ook zo onder ons leeft. Toch is het goed dat deze vraag gesteld en beantwoord wordt om de ogen te openen of open te houden.

We kregen in handen de vertaling van een artikel, geschreven door ds. J.R. Beeke, predikant te Grand Rapids, van de gemeente waar vroeger de bekende ds. W.C. Lamain vele jaren heeft gestaan. Ds. Beeke stelde bovenstaande vraag. Hij gaf ook het antwoord. We willen graag naar hem luisteren. Hij schrijft als volgt:

Wij leven in een zondige en pretmakende wereld en waarin onze samenleving voortdurend om vermaak en tijdverdrijf vraagt. Het doel hiervan is om de moderne mens “prettig” bezig te houden. Amusement, vermaak, tijdverdrijf zijn dingen die ons bezig houden, maar met vermijding van de werkelijkheid van leven en waarheid zoals die vermeld staan in het Woord van God. Zij geven ons geen gelegenheid om over de eeuwigheid, hel, hemel, zonden, noodzakelijkheid van een nieuw hart te denken. Ondanks dat de mensen “prettig” of “gelukkig” vermaakt moeten worden, is er nog «ooit zoveel onrust, ontvredenheid als in onze dagen geweest. Vermaak geeft altijd achteraf een leeg gevoel.

Maar niet alleen de wereld, ook de kerk is aan het afzakken naar duivelsvermaak. De satan komt niet alleen bij vrijzinnige kerken, maar ook onder ons, die zo goed weten,dat Gods Woord zegt: Onthoudt u van alle schijn des kwaads. Tegenwoordig hebben wij een lachende maatschappij, maar nergens in de Bijbel staat dat Jezus gelachen heeft. Wel heeft Hij gezegd: Waakt en bidt, maar van nature waken wij niet. Onze vraag is: hoever kan ik gaan en toch niet zondigen? In plaats van: hoe ver kan ik van de zonden vlieden? Voor ons modern vermaak staat de t.v. centraal. 97% van de Amerikanen heeft t.v., 91% van de uitzendingen worden gebruikt voor amusement. De gemiddelde t.v.-kijker zit 5½ uur per dag voor de t.v. Als de gemiddelde jeugd 65 jaar mag worden, hebben zij 14 jaar aan de t.v. besteed. Voor kerk, zondagsschool en catechisatie 1 jaar. Kinderen van 3 tot 5 jaar kijken in Amerika wekelijks 14 uur t.v. Om 1½ uur in de kerk te zitten is vaak te lang.

T.v. is een vloed van zonden. Het is een overtreding tegen de Tien geboden:

lege bod: De moderne mens is verslaafd aan de t.v. en stelt dat boven God.

2e gebod: In de praktijk is de t.v. een ge sneden beeld in de harten van de meeste kijkers.

3e gebod: T.v.-kijkers raken er aan gewoon de Naam van God ijdel te horen gebruiken.

4e gebod: Zelfs de zondag is voor de ki jkers niet heilig genoeg om de t.v. af te zetten.

5e gebod: T.v. eert geen ouders, maar degradeert het vader- en moederschap en verheerlijkt zelfs de ongehoorzaamheid van kinderen.

6e gebod: Gij zult niet doden. Voor zijn 14e jaar heeft een kind al 18.000 films met moorden kunnen zien. T.v. werkt decriminaliteit in de hand.

7e gebod: Hoe kan een t.v.-kijker respect hebben voor het 7e gebod als er zoveel programma’s zijn van sexueel kontakt tussen mensen die niet getrouwd zijn? En niet te vergeten de kleding, gedrag, conversatie enz.

8e gebod: Er gaat geen uur voorbij waarop de kijkers zien hoe er schaamte-loos gestolen wordt, wat veel navolging heeft na de uitzending van zo’n programma.

9e gebod: Valse getuigenis tegen b.v. een buurman wordt als geheel normaal gezien en wordt ook als zodanig op de t.v. gebracht.

10e gebod: Begeren is een begeerlijk woord voor t.v.-kijkers. Steeds worden zij door advertenties attent gemaakt op een stroom van luxe goederen, waarvan gezegd wordt dat ze zonder die luxe niet gelukkig kunnen zijn. Voor het begeren van man en vrouw zijn dagelijks op de t.v. programma’s te zien die dit aanmoedigen. Van het begin tot het eind is t.v. glorieuze zonde. Het gezinsleven wordt meer en meer veracht en ouderwets genoemd. 35% van de maaltijden in Amerika worden gebruikt voor het t.v.-toestel. Ons hart, oren en ogen staan open voor de zonde.

Eén van de vroegere predikanten uit Amerika heeft eens geschreven: Als je de zonde uit de t.v. haalt, dan kun je de toestellen aan de straatstenen niet kwijt. Ja, t.v. is werkelijk slecht.

Ik vertrouw dat de feiten voldoende voor ons zijn. Het is duidelijk tegen het Woord van God. In Psalm 119 gebiedt de Heere ons om onze ogen van de ijdelheid af te keren. Iedere studie wat betreft de t.v. heeft geopenbaard dat de t.v. ook het door God gegeven gezinsleven belemmert. Dit alleen zou al reden genoeg zijn om de t.v. direkt te verwijderen.

Tot zover het artikel van ds. Beeke. Mogelijk is de situatie in Amerika wat anders dan hier wat betreft de percentages enz., maar dat neemt niet weg, dat een waarschuwing voor ons en onze kinderen wel op zijn plaats is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 maart 1987

Bewaar het pand | 6 Pagina's

Is de t.v. werkelijk zo slecht?

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 maart 1987

Bewaar het pand | 6 Pagina's

PDF Bekijken