Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbespreking

5 minuten leestijd

Boeken van Den Hertog B.V. postbus 150, 3990 DD Houten, tel. 03403-73434.

1. En zo vierde Tineke toch kerstfeest door Aartje Boon.

Dit boekje gaat over Rietje en Tineke. Tineke is al gauw jarig. Ze krijgt een mooie pop. Ze mag die niet meenemen naar school.

’s Avonds komen er kinderen op visite. Rietje is jaloers. Ze wil de pop mee naar huis nemen. Ze zei dat ze even naar huis moest en ze neemt de pop stilletjes mee. Ze kijkt niet uit en loopt tegen een fiets aan. De pop komt op straat te liggen en wordt vuil en Rietje bezeert zich. Ze moeteen week thuis blijven. Ze kan niet naar het Kerstfeest van de school. Dat vindt ze erg verdrietig. Maar later komen Rietje en haar ouders en ook de juffrouw, die opnieuw gaat vertellen. Het komt alles nog goed. Het is een aardig verhaal om voor te lezen vanaf 4 jaar en om zelf te lezen vanaf 7 jaar. De illustraties zijn van Joh. van Dongen.

Het boekje telt 46 blz. en kost gebonden ƒ 7,95.

2. Hans en Els door L. Ippel-Breedveld.

Dit boekje is fijn om voor te lezen aan kleine kinderen yanaf 4 jaar. Zij kunnen het ook zelf gaan lezen als ze een half jaar leesonderwijs hebben gehad. Alles wordt leuk beschreven. Eerst gaat het over scheepjevaren in een badkuip en verder o.a. over naar school gaan en de ziekte van de moeder van Els. Het komt alles weer goed. De illustraties zijn van Jaap Kramer.

Het boekje telt 47 blz. en kost gebonden ƒ 7,95.

3. Bij de vijver door Marian Schalk-Meijering.

Dit is een aardig boekje voor jongens en meisjes van 6 tot 8 jaar. Het gaat over Dries en een vijver, waar van alles te zien is, een bloem, een kikker, een spin en nog veel meer. Dries valt bij de vijver in slaap en droomt dat hij op de rug van een libel de lucht in gaat. Hij maakt een mooie tocht, maar moet zich goed vasthouden. Hij komt ook nog op de rug van een kikker, die grote sprongen maakt. Hij wordt wakker als zijn moeder hem roept. Er volgt nog meer. Het is een leerzaam boekje. Er zijn mooie illustraties in van Jaap Kramer.

Het boekje telt 43 blz. en kost gebonden ƒ 7.95.

4. Jolande verlooft zich door Marian Schalk Meijering.

We lezen in dit boek weer het een en ander uit het leven van Jolande. Eerst kwam uit een boekje onder de titel: Jolande slaat er zich door en daarna over Jolande in Engeland. De omstandigheden van dit meisje zijn anders geworden. Ze heeft na veel moeite werk gevonden in een wolzaak in de stad. Ze komt weer in aanraking met vroegere vriendinnen. Eén ervan, Liesbeth, is op een verkeerde weg gekomen. Er kon haar hulp worden geboden.

David uit Engeland komt met een paar meisjes die Jolande kent een poosje logeren. David heeft een oogje op Jolande. Jolande wordt het met Joost eens die ze al jaren kent. Liesbeth komt door bemiddeling van de ouders van Jolande naar de familie in Engeland, waar ze in aanraking komt met David. Er komt tussen hen een hartelijke liefdesband.

Het is een boek voor de leeftijd van 14 jaar en ouder. De illustraties zijn van Joh. van Dongen.

Het boek telt 85 blz. en kost gebonden ƒ 11,25.

5. Toch vrienden door J. Visser-Vlaanderen. Dit boek bevat een spannend verhaal, in hoofdzaak over Jan en Mark, de een uit een christelijke en de ander uit een niet-christelijk gezin. Dat geeft moeilijkheden, maar Mark past zich steeds meer aan. De jongens gaan schillen ophalen voor een boer. Daar krijgen ze wat voor. Jan wil dat dadelijk voor de zending opsparen, Mark denkt aanvankelijk aan een andere bestemming. Ze maken samen allerlei mee en dat maakt zo’n boekje juist aantrekkelijk voor jonge lezers en lezeressen. Het is een boek van 101 blz. voor kinderen van 7 tot 11 jaar.

Het kost gebonden ƒ 10,40. De illustraties zijn van Jaap Kramer.

6. Han en Hanneke door Geesje Vogelaar-van Mourik.

Het verhaal gaat over een jongen en een meisje die naast elkaar komen te wonen. Ze kunnen goed met elkaar opschieten en halen allerlei verkeerde dingen uit. Op blz. 45staat een tekening van een oude dame, die aan het breien is, met het puntje van haar tong uit haar mond. In het verhaal gaat het over het puntje van de tong van Hanreke. Kinderen zullen dit boekje zeker fijn vinden. Het is voor jongens en meisjes van 6 tot 8 jaar. De illustraties zijn van Jaap Kramer.

Het boek telt 79 blz. en kost gebonden ƒ 9,95.

7. Twee vrienden uit groep vier door W. van Zijtveld-Kampert.

Marco was naast René komen wonen. Ze werden vrienden en maakten natuurlijk allerlei mee. Dat wordt in verschillende hoofdstukjes verhaald. We noemen er enkele: Samen naar school, Het Kerstrapport, Op de Zondagsschool, De j uffrou w trouwt. De vriendjes gaan samen ook ’n reisje maken naar de opa en oma van René. Ze komen in een verkeerde trein. Het komt echter toch nog goed. De vrienden hebben een fijne vakantie, waarin natuurlijk ook een en ander voorvalt. Het wordt alles aardig beschreven. De illustraties zijn van Jaap Kramer. Het boekje is vooral bestemd voor jongens en meisjes van 7 tot 10 jaar.

Het telt 93 blz. en kost gebonden ƒ 10,25.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 april 1987

Bewaar het pand | 6 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 april 1987

Bewaar het pand | 6 Pagina's

PDF Bekijken