Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbespreking

Geloof ’t of niet

3 minuten leestijd

Uitgave van De Vuurbaak - Barneveld.

In een Woord vooraf zegt de schrijver o.a.: “Dit boek is geschreven voor jongeren. Niet voor die jongeren die ‘alles al precies weten’ en die geen enkele vraag meer hebben. Wel voor al die anderen, die leven in een wereld vol onzekerheden, op zoek zijn naar zekerheid, naar de waarheid, naar geborgenheid, echte liefde, vastheid.

Jongeren zijn op zoek. En ze zoeken het bij sekten, ze verdiepen zich in de oosterse mystiek, ze grijpen naar oude en moderne schrijvers (die het ook niet weten) of storten zich op de wetenschap (die wel vreselijk veel weet, maar van een bovennatuurlijke goddelijke macht over ons leven niets wil weten). Anderen blijven met hun vragen rondlopen en hopen dat de antwoorden vanzelf een keer in hun bestaan neerdalen. Maar ze blijven onrustig. (......)

Wie vangt jongeren op, als ze dreigen vast te lopen? Wie geeft echte antwoorden op hun vragen? Vaak is het bestaande jongerenwerk niet ingesteld op intensieve hulp bij levensvragen. En veel kerken hebben meer aandacht voor horizontaal gerichte sociale en politieke problemen dan voor de eeuwige bestemming van mensen. Ouderen hebben òf geen boodschap aan jongeren òf ze weten zelf geen richting te geven.

Dit boek kan geen vervanging zijn voor wat elders blijft liggen. Het wil wel een handreiking doen, een weg wijzen, die zo oud is als de wereld maar nog altijd de enige met echt perspectief: Jezus Christus, Gods Zoon, Redder der wereld.

Wie op die Weg gewezen wordt, moet zelf actief aan het werk. Hij of zij moet leren die Weg zelf te bewandelen. Dat hoeft niet alleen. Er zijn anderen die je willen helpen. Ja, Christus zèlf wil je een hand geven en je leiden.”

Tot zover Wisse. Het boek bevat een aantal artikelen over allerlei onderwerpen, zoals: Is met de dood alles voorbij? Is God wel eerlijk? Disco, Idolen, enz. De artikelen zijn pakkend geschreven.

We kunnen met veel van harte instemmen, maar toch hebben we onze bedenkingen. We lezen b.v. op blz. 28: “Laat de kans niet glippen. Stel het niet uit. Kies voor je Redder, Jezus, kies voor het leven.....”En op blz. 32: “Wie mogen delen in de paradijsvreugde die straks komt? Al de mensen die dat willen. Al degenen die zich tot God richten en Hem vragen om dat geschenk.....” En op blz. 69: “ Jij bent een mens, met verstand begaafd en in het bezit van een ziel. Van jou verwacht God, je Schepper, dat je je aan Hem toevertrouwt.....”

Er zou meer zijn te noemen. Voor mensen met geoefende zinnen kan zo’n boekje geen kwaad, maar voor hen is het niet geschreven. Het gaat juist om jonge mensen, die goede voorlichting nodig hebben. Opvoeders en leiders kunnen met het goede in dit boekje zeker hun winst doen. Maar we moeten onze jonge mensen goed bijbrengen, dat ze nodig hebben de vernieuwende werking van Gods Geest.

Het boekje is op een aantrekkelijke wijze uitgegeven, met vele foto’s. Het telt 91 blz. De 2e druk is al verschenen. Het boekje kost ƒ 14,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 juli 1988

Bewaar het pand | 6 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 juli 1988

Bewaar het pand | 6 Pagina's

PDF Bekijken