Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbespreking

3 minuten leestijd

“Gelijkheid als dwang, door drs. J. Mulder e.a.

Uitgeverij: Den Hertog, Houten Prijs ƒ 19,75; 106 blz.

Ter recensie in ons blad kregen we toegestuurd een publicatie van de Guido de Brésstichting, het studiecentrum van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Uitgeverij Den Hertog heeft zorg gedragen, dat deze uitgave als een keurig boekje met een fleurige omslag verschenen is. Het zal niemand verwonderen dat ik er hier aandacht aan geef.

Het is al een goede zaak, dat het genoemde studiecentrum zich bezint op allerlei vraagstukken op het politieke terrein. Begeerd wordt dat deze gezien worden vanuit de beginselen, die Gods Woord geeft in het staatkundig leven. Die bezinning wordt vertolkt in nota’s, die worden uitgegeven. Zij komen niet alleen ten goede aan hen, die naar dezelfde beginselen wensen te leven maar spreken ook naar buiten.

Het is immers ook nodig dat anderen horen van de standpunten naar Gods Woord. Het gaat toch om héél ons volk, om het af te manen van de paden der zonde en te roepen tot wederkeer tot de Heere en Zijn dienst.

Het moet ons nu verheugen, dat de vrucht van een bepaalde bezinning gestalte heeft gekregen in dit boekje. Zoals de ondertitel zegt gaat het over emancipatie en overheidsbeleid. Om het goed te verstaan: met emancipatie wordt bedoeld de emancipatie van de vrouw.

In verkeerde zin is helaas het beleid van de overheid daarop gericht. Er moet gelijkheid komen in maatschappelijk opzicht tussen man en vrouw, ongeacht huwelijk en gezin. Daarbij valt het op dat “gelijke kansen” meer en meer verwordt tot “gelijke plichten”.

Vanaf 1 januari 1990 werd van de meisjes vanaf 18 jaar verwacht dat zij in eigen onderhoud zullen voorzien. Dit geschrift gaat uit van de Bijbelse positie van de vrouw. Het gaat om de eigen specifieke, van elkaar onderscheiden roeping en plaats van man en vrouw, waarbij de man het hoofd van de vrouw blijft.

Elk emancipatiestreven, dat dit miskent, moet tegengestaan worden. Breed wordt aandacht gegeven aan de ontwikkeling van huwelijk en gezin op dit gebied in het onderwijs, op de toenemende rol van de overheid enz. Het laatste hoofdstuk geeft principiële aanwijzingen voor de standpuntsbepa-ling van overheid en onderdanen.

Het is nodig dat we vandaag inzicht hebben in een ontwikkeling die met grote vrees moet vervullen. Het is een ontwikkeling, waar wij niet buiten staan.

Er kunnen op allerlei manier gemakkelijk antwoorden gegeven worden. Het grootste gevaar onder ons is dat we klagen over deze tijd en ondertussen ook in dit opzicht de voordelen van bepaalde ontwikkelingen opstrijken. Het is uiteindelijk een zaak van de persoonlijke vreze des Heeren.

U begrijpt dat we deze nota graag in handen zien van allen die met deze problemen te maken hebben, vooral in de contacten met onze jonge mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1992

Bewaar het pand | 8 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1992

Bewaar het pand | 8 Pagina's

PDF Bekijken