Bekijk het origineel

De uittocht en intocht als historische feiten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De uittocht en intocht als historische feiten

2 minuten leestijd

Volgens vele bijbelgeleerden zijn de verhalen in de Bijbel over de Uittocht van het volk Israel uit Egypte, de woestijnreis en de Intocht in Kanaan volkomen onbetrouwbaar. De bijbelkritische geleerden zien de verhalen in het Oude Testament daarover als verhalen die samengesteld zijn in een veel latere tijd, zonder feitelijke basis.

In brede kring wordt sinds de publikaties van Kathleen Kenyon, na haar opgravingen in Jericho, de opvatting gehuldigd dat Jericho niet meer bestond toen de Israelieten Kanaan binnentrokken. Ook de stad Ai zou al lang voor de Intocht, verwoest zijn. De kritiek richt zich ook op de verhalen rond de Uittocht van de Israelieten.

Het septembernummer van het nieuwe blad Bijbel, Geschiedenis en Archeologie is een themanummer waarin de Uittocht en Intocht uitvoerig worden behandeld. In dit themanummer wordt aandacht besteed aan archeologisch onderzoek dat heeft aangetoond dat de beweringen van de bijbelkritische geleerden onjuist zijn. Op grond van recent onderzoek blijkt dat er overeenstemming bestaat tussen de beschrijving van de Uittocht en de Intocht in de Bijbel en de resultaten van opgravingen. De conclusies van geleerden die beweren dat de Bijbel onbetrouwbaar is, worden met argumenten weerlegd.

Ook op de plaatsen die tijdens de Uittocht worden genoemd heeft recent onderzoek nieuw licht geworpen en de onjuistheid van bijbelkritische opvattingen aangetoond.

Het themanummer kunt u bestellen door ƒ 3,00 over te maken op girorekening 1.374.415 van Bijbel, Geschiedenis en Archeologie te Amersfoort met vermelding van: themanummer over Uittocht en Intocht.

In maart 1995 verscheen een nummer waarin uitvoerig aandacht besteed werd aan de Nabateeën, een volk dat in de tijd van het Nieuwe Testament een belangrijk handelsvolk was dat leefde ten zuiden en oosten van Palestina.

Verder wordt uitvoerig aandacht geschonken aan het zogenaamde Thomas-Evangelie, dat door gnostieke groeperingen als een echt evangelie werd voorgesteld, maar een vervalsing is. Het maartnummer is voor ƒ 3,00 te bestellen, o.v.v. maartnummer 1995.

Nadere informatie over lezingen, met dia’s, op gemeente-avonden, over: Opgravingen en de betrouwbaarheid van de Bijbel: Postbus 386,3800 AJ Amersfoort of telefonisch: 03420-14479.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 september 1995

Bewaar het pand | 12 Pagina's

De uittocht en intocht als historische feiten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 september 1995

Bewaar het pand | 12 Pagina's

PDF Bekijken