Bekijk het origineel

Boekbesprekingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbesprekingen

3 minuten leestijd

Wulfert Floor, Uit het zaaivat, Bijbels dagboek samengesteld en geredigeerd door dhr. J. van den Brink, ƒ 49,50, Uitgeverij de Groot Goudriaan te Kampen.

Wulfert Floor leefde van 1818-1876 in de gemeente van Driebergen. Hij was landbouwer van professie. Daarnaast oefende hij (voor de eerste maal op 26-jarige leeftijd op een boerderij onder Doorn). Oefenen is een godsdienstige samenkomst houden zonder in het prejdikambt te staan met als doel de hoorders te stichten, te onderwijzen, te troosten en te vermanen. Het dagboek is samengesteld uit acht bundels “Al ! de Eenvoudige Oefeningen” en uit de bundel “Nagelaten oefeningen” totaal 181 oefeningen. Er is weleens iets weggelaten omdat een gedeelte te lang was. Spelling en punctuatie zijn aangepast. De titel is ontleend aan de 23ste oefening van de achtste bundel. Daar schreef Floor: “Och, ik hoop dat ik thans de zaaier mogt zijn en gijlieden de eter!” Hij begeerde het zaad van Gods Woord in alle eenvoudigheid uit te strooien. Gezien de belangstelling die er tot op de dag van vandaag voor zijn oefeningen is, zal ook dit keurig verzorgde dagboek zijn weg wel weten te vinden.

We besluiten met een citaat uit het stukje van 1 januari “Bedenk dit, o mens! en begin er toch vroeg aan om uw zaligheid uit te werken met vreze en beven. Tel uw dagen en bedenk dat elke dag, ja elk uur dat gij hier verloren laat gaan, eenmaal door u zal moeten verantwoord worden!” Dit schreef Floor naar aanleiding van de tekst “Leer ons alzo onze dagen tellen...” Psalm 90:12.

Jan Geense, Uit genade zalig geworden, 68 blz., ƒ 14.90, Uitgeverij den Hertog B.V. te Houten.

Jan Geense leefde van 1848-1933. Op eenvoudige wijze heeft hij zijn bekeringsweg beschreven en de bemoeienissen en uitreddingen Gods die hij heeft mogen ondervinden. Het boekje bevat een voorwoord van Ds. G.H. Kersten en een naschrift van Pleun Kleijn. Op blz. 47 en 48 wordt een bijzonder voorval vermeld dat we door willen geven. Schipper Geense kwam in het laatste van de week in Antwerpen aan. Zaterdags kwam men zeggen dat hij de volgende dag zou moeten lossen. Hij weigerde dat. Men zei dat hij er zelf niets aan zou behoeven te doen. Ze zouden de luiken voor hem openleggen en weer terugleggen. Geense kon het echter niet goedkeuren. Hij stortte in het vooronder zijn hart uit voor den Heere Die machtig was het lossen te verhinderen. Wat gebeurde? Zondagmorgen was alles met ijs bedekt. Het had geregend en daarna gevroren. Het was in het laatst van april. Zeer opmerkelijk. Er kon niet gelost worden op zondag, ’s Maandags was het mooi weer en het ijs was weggedooid zodat er wel gelost kon worden. Hier zien we duidelijk dat er niets bij geval geschiedt, maar dat de Heere in Zijn voorzienigheid zelfs over de weersomstandigheden regeert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 februari 1996

Bewaar het pand | 8 Pagina's

Boekbesprekingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 februari 1996

Bewaar het pand | 8 Pagina's

PDF Bekijken