Bekijk het origineel

BOEKBESPREKINGEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BOEKBESPREKINGEN

3 minuten leestijd

In goede en kwade dagen, ds. J.T. Doornen bal, gebonden, 93 blz.,€ 12,50, Uitgeverij De Banier, Utrecht. De auteur leefde van 1909-1975 en diende de hervormde gemeenten van Woubrugge, Kesteren en Oene. Hij is bekend vanwege de artikelen die hij in de Veluwse kerkbode schreef en die in boekvorm zijn verschenen. Ook zijn er prekenbundels van ds. Doornenbal uitgegeven. In dit boekje zijn 85 korte overdenkingen opgenomen. De meeste overdenkingen zijn overgenomen uit dagboekjes van de Gereformeerde Zendingsbond waarvoor ds. Doornenbal tussen 1962 en 1974 meerdere keren meditaties schreef. Enkele andere overdenkingen zijn ontleend aan het gemeentenieuws van Oene in de Veluwse kerkbode. Om u een indruk te geven van de inhoud van dit boekje nemen we een overdenking over die op blz. 76 staat. Die overdenking gaat over Johannes 19:5 “Ziet de Mens!” We lezen op die blz. het volgende: “Ja, ziet de mens. Dan zien we wat er van de mens, wat er van ons is geworden door onze zonde en val. Als wij het zien, dan buigen we ons met Hem, verbroken, verbrijzeld door de last van onze schuld, onder het recht des Heeren. Hoe dierbaar wordt Hij dan, de schoonste der mensenkinderen, blank en rood en dragend de banier boven tienduizend. Staande in onze plaats. Beladen met onze schuld. Gebroken door leed. Als broodkoren verbrijzeld. Zijn rug doorploegd. Zijn hoofd gekroond met doornen. Zijn aangezicht droop van het speeksel en bloed. Zijn ogen, waarin de liefde woont, stromend van tranen. Zo groot is Zijn smart, onpeilbaar Zijn liefde, volmaakt Zijn gehoorzaamheid. Als wij Hem zo zien, breekt ook ons hart van smart en van liefde. Dan zinkt onze ziel in droefheid en vreugde. Dan vloeien tranen uit onze ogen en dekt de schaamte ons aangezicht. Dan is het: ‘Voor mij moet Hij daar staan, ik deed door mijne zonden Hem al diejamm’ren aan.” Ds. Doornenbal schreef over het schrijven van stukjes voor een dagboek dat dit het onmogelijkste werk ter wereld is. Er wordt immers iets verstandigs verwacht en dat in een bepaald aantal woorden. Hij vond het gemakkelijker een lang verhaal te schrijven, (blz. 5). Liefhebbers van de geschriften van ds. Doornenbal zullen ook de inhoud van dit boekje zeker weten te waarderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 november 2006

Bewaar het pand | 12 Pagina's

BOEKBESPREKINGEN

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 november 2006

Bewaar het pand | 12 Pagina's

PDF Bekijken