Bekijk het origineel

BOEKBESPREKING

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BOEKBESPREKING

3 minuten leestijd

Ds. A. van der Zwan, Volhardend vertrouwen, gebonden, 215 blz.,14,-, Uitgeverij De Banier, Utrecht, ISBN 90-336-0707-7. Het gebeurt niet zo heel erg vaak dat er een boek verschijnt van de hand van een predikant uit onze kerken. Het doet ons goed dat dit nu opnieuw is gebeurd door het verschijnen van dit keurig uitgevoerde boek met als ondertitel: ‘Op weg met oudtestamentische gelovigen.’ In de winter van 2003- 2004 heeft ds. A van der Zwan in weekdiensten Hebreeën 11 behandeld. Uit deze prekenserie is het boek voortgekomen. Het boek telt 13 hoofdstukken. De schrijver kiest in navolging van anderen voor de opvatting dat niet Paulus de schrijver van de Hebreeënbrief is geweest. De kanttekeningen op de Statenvertaling gaan ervan uit dat Paulus wel de schrijver is geweest. Hier en daar heb ik bij het doornemen wat vraagtekentjes gezet bij de uitleg en het woordgebruik. Maar dit neemt niet weg dat waardering overheerst. Er staan veel aansprekende zaken in dit boek. Op blz. 55 bijvoorbeeld wordt over genade in leven en sterven gesproken. We lezen dan op die blz. “Maar onthoudt de les van Henochs leven: stervensgenade volgt op levensgenade. Het einde van het leven hangt samen met het leven zelf. Geen veilige aankomst in het Koninkrijk der hemelen, of er moet ook in dit leven omgang met God geweest zijn.” Amram en Jochebed worden ten voorbeeld gesteld op blz. 164: “Ouders als Amram en Jochebed hebben nog een eigenschap. Ze schermen hun kinderen af voor de bedreigende macht van Egypte. Het toevertrouwen van hun kind aan God bracht met zich mee dat ze hem verborgen hebben voor de geheime politie van de Farao. Hoewel de situatie van toen heel ver van ons af lijkt te staan, ligt hier wel een actuele les. Als we er tenminste oog voor hebben, dat de ‘Egyptische politie’ van de wereld ook onze kinderen wil vangen en doden. Ze komen niet met een overvalwagen voor, maar ze staan er wel. Ze komen zelfs binnen, met of zonder kabel en beeldscherm. Een stuk minder angstaanjagend dan toen, maar niet minder dodelijk. Vaders en moeders met het geloof van Amram en Jochebed doorzien die dreiging en spannen zich biddend in om hun kinderen veiligheid te bieden, ook in hun eigen thuissituatie.” Zaken om over na te denken en ter harte te nemen. We zouden nog veel meer kunnen citeren, leder hoofdstuk is van vragen voorzien zodat er over de inhoud doorgesproken kan worden. Concluderend mogen we zeggen dat er een boek is verschenen wat naast andere boeken over Hebr. 11 goed gebruikt kan worden op verenigingen of bijbelstudiekringen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 2007

Bewaar het pand | 12 Pagina's

BOEKBESPREKING

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 2007

Bewaar het pand | 12 Pagina's

PDF Bekijken