Bekijk het origineel

BOEKBESPREKINGEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BOEKBESPREKINGEN

3 minuten leestijd

Bert Hofman, Crisis in de kerk, gebonden, 420 blz.,29,95, Uitgeverij Groen, Heerenveen, ISBN 10-90-5829716-0. De ondertitel van dit keurig verzorgd uitgegeven boek luidt: ‘De Nederlandse Reformatie in de spiegel van tachtig schriftuurlijke liederen. De auteur is een deskundige op het gebied van het zestiende- eeuwse religieuze lied. Hij heeft daarover indertijd de volgende dissertatie geschreven: ‘Liedekens vol gheestigh confoort.’ Bij uitgeverij Groen verscheen indertijd ook een leuk boekje over het Wilhelmus van zijn hand. In de tijd van de reformatie werden veel Schriftuurlijke liederen geschreven. De eerste protestanten vervaardigden liederen waarin de Schrift en de tijdsomstandigheden samenkomen. In de tijd van de Reformatie kwam de Bijbel weer centraal te staan. Dat leidde tot grote veranderingen in de kerk en in het dagelijks leven. Zonder het weer centraal komen te staan van de Bijbel, zouden de zestiende eeuwse religieuze liederen niet zijn ontstaan. Er zijn er zo’n zestienhonderd bewaard gebleven. In dit boek treffen we een bloemlezing aan van tachtig liederen verdeeld over eenentwintig afdelingen. In deze liederen wordt een goed beeld getekend van de diepe sporen die de Reformatie in het leven van de mensen uit de zestiende eeuw heeft getrokken. We lezen van ongezouten kritiek op de geestelijkheid en de samenleving, vol verontwaardiging over de misstanden en het bedrog van de kerk. Ook wordt geschreven over de innerlijke strijd van Gods kinderen. Velen moesten vluchten om der wille van hun overtuiging. Wat dat met zich mee heeft gebracht, wordt ook verwoord. Ook lezen we over de vele martelaren uit die tijd. In de liederen worden de vervolgers felle verwijten gemaakt en worden de predikanten aangespoord zich niet het zwijgen te laten opleggen door de inquisitie. De liederen die nu gebundeld verschijnen, behoren tot ons culturele erfgoed. Niet eerder was zo’n uitgave beschikbaar. De originele tekst van de liederen staat op de linkerpagina van het boek, de eigentijdse hertaalde tekst op de rechterpagina. De liederen zijn immers ongeveer 450 jaar oud. De taal en het woordgebruik was in de ontstaanstijd van de liederen heel anders dan nu. Vandaar dat hertaling voor veel tegenwoordige lezers nodig was. Achterin het boek is een inhoudsopgave opgenomen en een alfabetische volgorde van de liederen en vierentwintig melodieën waarop de liederen gezongen kunnen worden. Een goede zaak dat dit boek is verschenen. Het voorziet in een leemte. We hebben er met belangstelling en interesse kennis van genomen. Het geeft een goed beeld van de tijd en de ontwikkelingen van de reformatie in de 16e eeuw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 maart 2007

Bewaar het pand | 12 Pagina's

BOEKBESPREKINGEN

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 maart 2007

Bewaar het pand | 12 Pagina's

PDF Bekijken