Bekijk het origineel

De synode vergadert voort...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De synode vergadert voort...

3 minuten leestijd

Vier maal dertien broeders zijn in deze weken regelmatig bijeen. Afkomstig uit de vier windstreken van het land ontmoeten ze elkaar in een van de Nunspeetse kerken. Natuurlijk heb ik het daarmee over de generale synode 2007. Deze tweeënvijftig, gekozen door de vierps-en, vormen met elkaar de breedste vergadering van onze kerken. De lijnen van ons kerkelijk leven komen hier samen. In de beraadslagingen en besluiten ter synode zoeken de kerken elkaar, maar bovenal de Heere, te dienen.

In dit kolommetje gaat het me nu even niet om de inhoud van die besprekingen en beslissingen, hoe belangrijk ook. We nemen er via allerlei kanalen kennis van en hebben er zo onze gedachten over. Waarschijnlijk ook wel onze zorgen. Nee, iets anders nu. De structuur van ons kerkelijk leven (gewichtig gezegd: de presbyteriaal-synodale inrichting) heeft oude papieren. Ze is rechtstreeks terug te voeren op de calvijnse reformatie van de 16e eeuw. Ik meen zelfs dat de bijbelse ambtsvisie er op de beste wijze uitdrukking in vindt. Ook de manier van vergaderen die onder ons gebruikelijk is, heeft haar traditie. Zo doen we het al decennialang en daarom doen we het nog zo. Toch vraag ik me af of het zo kan blijven...

De gs komt een maal in de drie jaar bijeen. Niet zo heel dikwijls dus. Maar als het eenmaal zover is, komt er een heel administratief en organisatorisch apparaat op gang. De kosten in tijd, geld en energie zijn enorm. Ik erken: het heeft voordelen. Bij velen is het een investering in liefde tot en betrokkenheid op onze kerken. Dat is mooi. Met name wat de kerk van Nunspeet doet, is iets om heel dankbaar voor te zijn. Toch is de manier van voorbereiding, beraadslaging en besluitvorming naar mijn indruk omslachtig geworden. Het systeem van de synodale commissies werkt inmiddels wel erg vertragend. Onze kerken menen zich met veel onderwerpen te moeten bezighouden. Dat betekent veel deputaten- en veel commissierapporten. Af en toe veel voorstellen ook vanuit de vergadering. En dus veel vergadertijd. Elk uur vergaderen betekent 52 (en meer) bestede uren... De preses doet zijn best in het stroomlijnen van het geheel. Maar hij is gebonden aan het systeem... Wat denkt u van het uitwerken door de scriba’s in de honderden brieven en de vuistdikke Acta na afloop? We zijn maar een klein kerkje. Zou er niet eens opnieuw nagedacht moeten worden over taken, prioriteiten en aanpak?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 november 2007

Bewaar het pand | 12 Pagina's

De synode vergadert voort...

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 november 2007

Bewaar het pand | 12 Pagina's

PDF Bekijken