DE ZOMERSYNODE
Het einde van de zomersynode viel ditmaal samen met het begin van mijn vakantie. Vandaar dat dit verslag wat later komt dan gewoonlijk. De bekende mosterd na de maaltijd. Overigens kunnen de belangrijkste feiten reeds via de pers en de andere communicatiemiddelen als bekend worden verondersteld. Daarom volstaan we met algemene hoofdlijnen en indrukken.
Benoemingen
Reeds op de eerste dag (12 juni) kwam een einde aan de zaak die de Synode nu al vier jaar bezighoudt: de opvolging van prof. dr. K. Strijd als kerkelijk hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Wie zich de eindeloze discussies en de tumultueuze nachtelijke vergadering over dit onderwerp herinnert kan alleen maar verwonderd zijn dat deze binnenhuisbrand als een nachtkaars uitging. Met overgrote meerderheid schaarde de Synode zich achter de voordracht en werd ds. W. E. Verdonk uit Oegstgeest benoemd. De nieuwe hoogleraar is 52 jaar, en na een drietal gemeenten als predikant te hebben gediend thans docent vanwege de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Rijks Universiteit van Leiden. Nadat vooral van de zijde van de Amsterdamse studenten flink was gedramd om dr. G. H. ter Schegget benoemd te krijgen konden nu blijkbaar alle partijen vrede hebben met de kandidatuur van dr. Verdonk en kon men de naam van Ter Schegget nauwelijks nog horen noemen.
Tot hoogleraar in de praktische theologie aan de Universiteit van Groningen benoemde de Synode dr. G. D. ]. Dingemans als toekomstig opvolger van prof. dr. P. J. Roscam Abbing. De nieuwe Groningse hoogleraar is 49 jaar oud en na zijn predikantsschap studiesecretaris en tevens secretaris van de Raad voor de Catechese en docent aan het Theologisch Seminarium der N.H. Kerk.
Twee andere belangrijke benoemingen van de Synode waren die van drs. M. den Duik (39) en drs. P. Oskamp (48) tot conrectoren van het Seminarium. Samen zullen zij dr. Van Gennep opvolgen die kerkelijk hoogleraar in Leiden is geworden. Zij krijgen dus, samen met drs. M. J. G. van der Velden, een belangrijke taak bij de afronding van de studie van a.s. predikanten.
Gereformeerd-Dopers gesprek
De avond van de eerste dag was voor een groot deel gewijd aan de bespreking van het rapport „Het dopers-gereformeerd gesprek in Nederland". Zoals men weet trekken de Gereformeerden en de Dopers sinds de dagen van de Reformatie gescheiden op, doordat tussen hen vrij diep-ingrijpende verschillen liggen inzake de verhouding natuur en genade, Woord en Geest, enz. Het rapport dat onze aandacht vroeg zette die verschillen op een eenvoudige wijze op een rijtje. De eerste vijf hoofdstukken (nota's) vonden dan ook vrij algemeen instemming. Anders stond het met het laatste hoofdstuk (nota 6) waarin het rapport ineens min of meer op de maatschappijkritische toer gaat. Verschillende synodeleden, van wie vooral ds. P. J. Droogers de woordvoerder was, wilden wel akkoord gaan met het stuk, maar dan met uitzondering van het laatste onderdeel.
Ook de gemakkelijkheid waarmee in één van dc nota's de stelling werd verdedigd dat de kinderdoop niet rechtstreeks uit het Nieuwe Testament valt af te lezen, riep tegenspraak op. Verschillende synodeleden herinnerden aan de belangrijke dissertatie van een vorige synodepraeses, dr. G. de Ru, over , , De kinderdoop en het Nieuwe Testament", waarin wel andere conclusies worden getrokken.
In ieder geval: de Synode heeft het licht op groen gezet voor een voortgaand gesprek met de Dopers.
De kernwapens
Opnieuw kwam op deze synode de zaak van de kernwapens aan de orde. Daaraan was een flink gedeelte van de tweede vergaderdag (13 juni) gewijd.
Uit de rapportage bleek dat in brede kring van de kerk over deze zaak is gesproken en nagedacht. Er waren hele reeksen schriftelijke reakties, van kerkeraden, van classicale vergaderingen, enz. enz. Verreweg de meeste reakties getuigden van een negatieve houding ten aanzien van het gebruik, en vele andere ook van het bezit van kernwapens. Een groot aantal synodeleden maakte van de gelegenheid gebruik om nog eens hun standpunt naar voren te brengen. De vergadering had dus eigenlijk een beetje het karakter van een „hoorzitting"
De ROS (Raad voor Overheid en Samenleving) heeft nu de opdracht gekregen een pastoraal geschrift samen te stellen over het vraagstuk van de kernbewapening. Dat concept-schrijven zal in één van de volgende synodevergaderingen (november? ? ? ) aan de orde komen.
De G.F.R.
Eveneens op vrijdag 13 juni werd het jaarverslag van de Generale Financiële Raad besproken en goedgekeurd. Daarbij kwam opnieuw ter sprake de huisvesting en de organisatie van verschillende raden. Een onderwerp dat de synode ook in het verleden herhaaldelijk heeft bezig gehouden. Het lijkt inefficiënt dat de ene raad hier en de andere daar gehuisvest is. De wenselijkheid om de verschillende raden te coördineren, waardoor ook een inkrimping van personeel mogelijk zou zijn, kwam opnieuw naar voren. In een motie droeg de synode aan het moderamen op zo spoedig mogelijk een commissie samen te stellen, bestaande uit synodeleden en deskundigen, die tot taak krijgt zich te bezinnen op voorstellen met betrekking tot „herijking, herstructurering en hervestiging" van de verschillende synodale raden. Deze commissie zal uiterlijk in juni 1981 met een uitgewerkt voorstel moeten komen, zodat de synode in haar zomervergadering een besluit kan nemen
Afscheid Van den Heuvel
Aan het eind van de vrijdagmiddag kwam dr. A. H. van den Heuvel nog éénmaal op de synode om afscheid te nemen. Hij was niet alléén . . . Behalve de leden van het „oude" moderamen werd ook verwelkomd de minister van justitie, De Ruiter, die hem de versierselen opspeldde behorende bij de orde van de Nederlandse Leeuw. Zulks als dank en erkentelijkheid voor het vele werk dat dr. Van den Heuvel zeven jaar lang voor de Nederlandse Hervormde Kerk heeft verricht.
Ik geloof niet dat ik onbekende dingen neerschrijf wanneer ik opmerk dat dit onderdeel van de vergadering voor verschillende synodeleden een pijnlijke geschiedenis was. Zeker, iedereen is overtuigd van de ontzaglijke hoeveelheid werk die dr. Van den Heuvel voor de kerk heeft verricht. En zuiver menselijk gezien gunnen we hem deze koninklijke onderscheiding van harte. Dat zij met nadruk vooropgesteld. Maar zijn overstap naar de VARA is en blijft een zaak die in de kerk slecht gevallen is. Ondanks de knappe speech die de scheidende dr. Van den Heuvel hield en waarin hij zijn besluit nog eens motiveerde en relativeerde.
De grote vraag is nu: wie gaat de lege
stoel achter de moderamcntafel bezetten? Het zal zeker niet eenvoudig zijn iemand te vinden die capabel èn bereid is de functie van secretaris-generaal op zich te nemen. Misschien dat we tegen de volgende synodevergadering méér weten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 1980
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 1980
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's