Schriftgezag en Schriftkritiek
(1)
Van verschillende zijden is de vraag gesteld waarom in het Gereformeerd Weekblad nog niet of nauwelijks aandacht is besteed aan het rapport „God met ons... over de aard van het Schriftgezag", dat eind 1980 door de synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland (syn.) werd aanvaard en begin 1981 algemeen beschikbaar gesteld. Nu zouden we er op kunnen wijzen dat er in allerlei kerkelijke periodieken en organen alsook via de ether reeds uitvoerig op gereageerd is. Om niet meer te noemen: in „De Waarheidsvriend" is prof. dr. C. Graafland bezig met een diepgravende bespreking van bedoeld rapport. Gaan we nu ook in óns blad nog weer een uitvoerige bespreking aan dit geschrift wijden, dan vervallen we allicht in herhalingen en onnodige doublures.
Maar er is ook een andere kant aan de zaak. De trouwe abonnees van het G.W. mogen toch verwachten dat in hun lijfblad niet zal worden voorbijgegaan aan een zo gewichtvol onderwerp. Temeer aangezien er telkens weer sprake is van de samen-op-weg beweging die de eenwording van de hervormde kerk met de gereformeerde kerken propageert en nastreeft. Het komt mij voor dat juist dit rapport over de aard van het Schriftgezag in de besprekingen een sleutelpositie zal (moeten) innemen. Eenheid is niet ios te maken van de waarheid. In de waarheidsvraag gaat het centraal om het al dan niet buigen vóór, het al dan niet blijven luisteren naar het Woord Gods. Dat Woord dient zich aan met gezag. De Geest doet ons ook gaarne ons onderwerpen aan het gezaghebbende Woord. Hier ligt het enige fundament van de kerk. Zoals Calvijn zegt: , , de natuur van het geloof is gehoorzaamheid-De Heere roept ons door middel van het evangelie. In de weg van het geloof antwoorden wij de God Die roept".
Wanneer bij deze een serie artikelen wordt gestart over „Schriftgezag en Schrift-
kritiek", dan zal waar dat nodig is de polemiek — ook met het Rapport 1980 — niet worden geschuwd. Maar voorop staat toch de positieve bedoeling bezig te blijven met de voortgaande en nooit ophoudende bezinning over de aard van het Schriftgezag. Het gezag van de Schrift zelf staat niet ter discussie. We gaan er van uit, in het geloofsvooroordeel dat gegrond is in het zelfgetuigenis van de Schrift (2 Tim. 3:16) en verwoord in de artikelen 3 — 7 van onze Nederlandse Geloofsbelijdenis. Maar daarmee zijn nog niet alle vragen met één zwaai van de tafel geveegd. Integendeel, juist dan begint de bezinning over de aard van dit gezag van de Heilige Schrift pas goed.
In deze bezinning zullen verschillende vragen onder ogen worden gezien in een breder kader dan dat van een bespreking van alleen maar het Rapport 1980. De bespreking in deze serie artikelen, zal echter aanknopen bij het woensdag 29 april j.1. gehouden congres over Schrift-gezag en Schrift-kritiek, dat door de E.O. was georganiseerd. U hebt daarover wel het een en ander kunnen lezen in de persverslagen. Deze congresdag was bepaald geen manifestatie van wat wel eens smalend „E.O. fundamentalisme" wordt genoemd.
Theologen als prof. dr. H Berkhof, prof. dr. E. O. van Gennep cn mevr. Flessemanvan Leer, die in meerdere of mindere mate het Schrift-kritisch standpunt huldigen, waren hier aanwezig om het gesprek aan te gaan met vertegenwoordigers van wat wel genoemd wordt „de Schrift-getrouwe Bijbelwetenschap" of „de meer orthodoxe Bijbeluitleg". Hoe ver de wegen ook uitééngaan in de benadering van het Schriftgezag (en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hier sprake is van een wijd gapende kloof), wederzijds bleek in „De Aker" in Putten de bereidheid tot ontmoeting. De „boodschap" van het E.O.-congres was: er is een alternatief voor de Schrift-kritiek. Ook serieus wetenschappelijk omgaan met de Bijbel behoeft allerminst te leiden tot Schrift-kritische resultaten. Er is plaats voor een gelovig weten-schappelijk „historisch-bijbels onderzoek" (Gerh. Maïer).
Als één van de sprekers, op deze congresdag kreeg ik 's middags tijdens de forumbespreking een stapel vragen te verwerken (en dat gold voor de andere sprekers prof. Kamphuis en drs. Paul zeker in niet mindere mate), die onmogelijk afdoende konden worden beantwoord. In deze artikelenserie zal ik evenmin tot afgeronde antwoorden komen, maar hoop ik de verschillende vraagstellers wat meer recht te kunnen doen. Geïnteresseerden moge ik overigens ook verwijzen naar het programma „Theologische Verkenningen" dat iedere vrijdagmiddag om plm. 14.03 uur door de E.O. wordt uitgezonden voor Hilversum III.
Zojuist is een nieuwe serie, gewijd aan de Schrift-kritiek en het Schrift-gelovig antwoord daarop, van start gegaan. Het niveau van deze uitzendingen veronderstelt enige theologische scholing, maar de zaak is belangwekkend genoeg om zich de inspanning van het luisteren te getroosten.
V.
J. H.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 mei 1981
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 mei 1981
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's