KLEINE KRONIEK
Ds. Bouw en de E.A.
In het Reformatorisch opinieblad „Koers" van 15 mei jl. wordt aandacht besteed aan dc Evangelische Alliantie en haar geschiedenis. Mede naar aanleiding hiervan heeft Rik Valkenburg een uitvoerig gesprek gehad met ds. W. J. Bouw (Doorn), van de oprichting af in Nederland (1979) de secretaris van deze Alliantie. Twee punten lichten we uit dit gesprek. De zogenoemde 'forumfunctie' van de E.A. cn in de tweede plaats het evangclisatorisch jaar .1982:
Forumfunctie
Functioneert de E.A. werkelijk in de praktijk als een podium, een platform, een forum? ...
— Ja, dat is allereerst de functie van de E.A. Een plaats van ontmoeting! Dat is in de loop van de twee jaar dat we bestaan duidelijk geworden. Onze hoogtepunten zijn altijd de ontmoetingsdagen. Daar worden dan ook onderwerpen als: Het koninkrijk Gods en sociale gerechtigheid aan de orde gesteld. Met name mensen uit verschillende richtingen van de E.A., I eformatorische en Evangelische christenen voerden daar het woord. We nodigen dan ook bewust vertegenwoordigers uit van verschillende schakeringen binnen de E.A., die daar hun inbreng hebben. De Theologische Commissie is ook zodanig samengesteld dat zowel de „evangelicals" uit de Reformatorische als de evangelische achtergrond er beiden in vertegenwoordigd zijn. De ontmoetingsdagen zijn voor ieder toegankelijk.
Is de E.A. tevens een overleg-orgaan? ...
— Wij willen zeker niet vrijblijvend spreken ten aanzien van b.v. de belangrijke kwestie van het koninkrijk Gods en sociale gerechtigheid. Er zullen een aantal stellingen worden gepubliceerd als handreiking voor de christenen, voor de gemeente, zodat ze in het warnet van alle meningen en eenzijdigheden een weg kunnen zoeken. Er zijn verschillende werkgroepen, die de functie hebben om te overleggen en om samen iets naar buiten te brengen. We hopen in het najaar b.v. een boek over evangelisatie de publiceren. We willen ook met andersdenkenden — uit: b.v. de oecumenische kring — zolang het verantwoord mogelijk is, in gesprek blijven. ( )
Zijn er meer positieve zaken te noemen die uit die forumpositie voortvloeien? ...
— Met name is dat het geval over de behandeling van de Kamer ten aanzien van de sectarische groepen in ons land. Tot onze grote oncstcltenis heeft men daar ook een aantal evangelische groepen bij genoemd zoals de Navigators en Youth for Christ. We hebben de moderamina van de synodes dringend gevraagd, om aktie te ondernemen, maar ook bij de Tweede Kamer er op aangedrongen, om dit zo gauw mogelijk ongedaan te maken. Want als men begint met deze Bijbelgetrouwe groepen dan wordt binnenkort de kerk zelf als een sekte gezien. Het eind is zoek. We hebben hier al snel gereageerd en er zijn ook andere punten die voortdurend onze aandacht hebben.
Evangelisatie
Hoe zit het met de voorbereidingen van het evangelisatorisch jaar 1982? ...
— Die zijn volop aan de gang. Er zijn heel wat organisaties en ook vertegenwoordigers van de kerken die meedoen en zich in de voorbereidende
stuurgroep hebben verenigd. De E.A. wil hierbij een stimulerende funktie hebben.
De E.A. is van mening dat de plaatselijke gemeente en de nationale kerken, en ieder afzonderlijke christen allereerst verantwoordelijk zijn voor evangelisatie. We willen dus niet in hun plaats dat werk gaan doen, maar wel als zodanig een handreiking doen hoe dat werk het best zou kunnen plaatsvinden. Vandaar ook dat we bezig zijn met een uitvoerige brochure over wat evangelisatie is. Een inventarisatie van evangelisatie-methoden. We willen ook in de voorbereiding vooral de plaats van het gebed en de persoonlijke relatie van iedere christen tot God en zijn persoonlijk geroepen zijn, benadrukken. Echter ook de vernieuwing van de plaatselijke gemeente! We zijn ervan overtuigd dat zonder geestelijke vernieuwing van onze kerk het evangelisatiewerk altijd zeer gebrekkig zal blijven. Wat is de basis van de aktie? ...
— Dc basis van deze aktie is o.a. de „verbintenis" van Lausanne in 1974 waar 3200 evangelische christenen en reformatorische christenen bij elkaar waren, en ook de „verklaring van Thailand" van vorig jaar. En dan ook de vijftien stellingen. Je zou kunnen zeggen dat de basis van het evangclisatorisch jaar de Bijbel is, die tot ons gekomen is als een zendingsboek. Van het begin tot het eind gaat het om de grote daden van God. Dat God recht heeft op alle volken, op ieder mens, om tot Zijn eer te leven. We zouden in het kort samen kunnen vatten dat het er om gaat dat het gehele evangelie door de gehele gemeente in de gehele wereld wordt verkondigd. Dat zou je kunnen noemen als uitgangspunt. Het gaat om de gehele Schrift.
Waarom wordt de E.A. aangevallen in de rapporten van zowel de hervormde als gereformeerde synodes? ...
— Ik geloof dat dat te maken heeft met het onzorgvuldig zich op de hoogte stellen van wat het evangelisatorisch jaar inhoudt en wat de E.A. wil. Men heeft absoluut niet voldoende informatie en documentatie verzameld over dat jaar en dat is erg verwonderlijk. Heel veel kritiek is ongefundeerd. In de tweede plaats zou ik kunnen zeggen dat de klassieke evangelisatie (in de zin van evam gelie-verkondiging) door instituten als „Kerk en Wereld" en „Evangelisatie-Centrum-Leusden" nauwelijks meer gezien wordt. Men heeft als groot verwijt dat wij teveel de nadruk leggen op de persoonlijke verhouding met God, terwijl wij geloven dat dat altijd nog de basis is van evangelisatie om de mensen terug te brengen tot de Schrift en tot de levende God. Men heeft dus geen visie meer op evangelisatie, in die zin dat evangelisatie betekent: het bekend maken van het evangelie door Woord en Daad. De E.A. is er natuurlijk ook van overtugd dat je voldoende rekening dient te houden met de mens met wie je praat; ook met zijn leefwereld. Maar we gaan dacht ik veel te ver door te zeggen dat we als kerk zo gezondigd hebben dat: wij daardoor alleen maar maatschappelijk en politiek bezig zouden mogen zijn ten einde het evangelie geloofwaardig te maken. Dat is de visie van. de Wereldraad van Kerken, ook in onze tijd, zodat, men zegt: Wij dienen eerst voldoende voedsel voor de armen te geven, de onderdrukking en het. onrecht in de wereld te bestrijden, vóórdat we aan evangelieverkondiging toe komen. Ik dacht dat we dan het zoenoffer van Christus miskennen. Tot zover ds. Bouw.
J. M.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 1981
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 1981
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's