Nog eens over homosexualiteit en discriminatie
(2)
In dit artikel wil ik enkele abonnees aan het woord laten die reageerden op wat ik schreef in nummer 47 van de vorige jaargang. Op deze wijze komt iets tot uiting van de wijze waarop in de lezerskring wordt meegedacht en ook op hartelijke en intense wijze wordt meegeleefd met medemensen en medechristenen in bijzondere nood. Er waren verscheidene telefoontjes met het verzoek om het adres te mogen ontvangen van de briefschrijver wiens noodkreet ik had opgenomen. Maar, zoals ik al schreef, dat adres is mijzelf ook niet bekend. Hij koos er voor anoniem te blijven hoe erg hij dat zelf ook vond en hij deed dat, zoals hij zelf schreef, voornamelijk uit angst. Zou hij dit blad lezen, dan mag hij weten dat verschillende mensen graag met hem in kontakt zouden willen treden om hem te bemoedigen en vanuit naastenliefde solidariteit te betuigen. Het is overigens wel duidelijk dat ik ook indien mij persoonlijke gegevens bekend waren, deze niet aan anderen zou mogen doorgeven. Anonimiteit dient te worden gerespekteerd en het ambtsgeheim van de zielzorger mag niet geschonden worden. Nu dan enige reacties:
Reactie (1)
„In het Gereformeerd Weekblad van 27-11-'81 heeft u een brief opgenomen van een jongeman van 38 jaar in nood wegens homofilie. Bij het lezen van deze brief kwam de drang in mij op om deze man te wijzen op de mogelijkheid tot genezing. Mijn opvattingen en geloofsovertuiging zijn dienaangaande afwijkend van de uwe. Hiernaast ben ik van beroep maatschappelijk werkster geweest en heb daardoor ook mogelijk wat meer inzicht in eventuele ontwikkelingsstoornissen."
Bij dit schrijven wil ik wel graag aantekenen dat ik geen uitspraak heb gedaan over 'mogelijkheden tot genezing'. Deze zou ik zeker niet willen uitsluiten. Er bestaat overigens een veelheid van theorieën over het ont staan van homofilie, hetzij als aanleg, hetzij als ontwikkelingsstoornis. Binnen die veelheid kan er verschil van opvatting zijn, maar van 'n verschil in geloofsovertuiging behoeft daarmee nog geen sprake te zijn. Of deze mevrouw zou moeten willen suggereren dat dè gelovige homofiel van zijn homofilie afkomt en zo niet, dan is hij of zij geen oprecht gelovige. Ik denk niet dat ze het zo bedoelt, maar in dat geval zou ik het inderdaad fundamenteel met haar oneens zijn. Ook hierin gaat de HEERE verschillende wegen met Zijn kinderen - bij de één neemt Hij een bepaald kruis van de schouders af, bij de ander geeft Hij extra kracht om het kruis te kunnen blijven dragen.
Reactie (2)
„Met grote belangstelling heb ik uw artikel in het G.W. gelezen over homosexualiteit en discriminatie. Bij het lezen daarvan dacht ik aan Willem de Mérode (Willem Eduard Keuning, 1887 - 1939). In zijn gedichten... kom je de strijd tegen die de Mérode had tegen zijn geaardheid als homo. Als onderwijzer is hij openlijk in die zonde gevallen. Als je leest van zijn strijd tegen zichzelf en met zichzelf, dan discrimineert men niet, maar dankt de Heere dat ik dit niet heb. Dan wordt men er onder bewogen, ook bij hem die eenzaamheid... Wat ook een voortdurende worsteling zien wij bij de Mérode in onder andere 'De vlucht' en 'Mijn zoon, geef Mij uw hart' enz.... Het grote, alles omvattende verschil bestaat mijns inziens hierin: de Mérode was homofiel en worstelde met de Heere en zichzelf, keurde het dus nooit goed. Terwijl men thans in het algemeen erkenning eist zonder meer. De enige goede weg is het strijden tegen de zonde, wat bij hem gevonden wordt. Dit geldt ook voor ons. Heeft niet de huwelijkstrouw in vele gezinnen plaats gemaakt voor ontrouw? "
Reactie (3)
In mijn artikel trok ik de vergelijking met ongehuwden die ook eenzaamheid kennen
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1982
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1982
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's