alles is zonde tegenwoordig
KOL-OMMETJE
Hoe slecht is de wereld dezer dagen! Je hoort niet van dit of van dat, of het is zonde.
Zonde van het lekkere eten dat aanbrandde en zonde van de volle melk, die overkookte. Maar ook zonde van hét pas nieuwe tafelkleed waar de hete melk een vlek in maakte. Zonde van het geld dat met al die huis-, tuin-en keukenrampen gemoeid was.
Zonde dat ik het niet geweten heb. Ik kwam daar vlakbij langs, waar je graag geweest was, het betekende voor mij geen noemenswaardige omweg. Ik had je graag opgehaald en daar even afgezet. Zonde, zonde.
Zonde dat het mooie bedrijf dicht moest en dat zovele werknemers op straat terecht kwamen. Die recessie heeft al wat een ellende teweeg gebracht.
Zonde van het lieve meisje, dat ze zo'n waardeloze vent trouw T de. Wij hadden haar graag beter gegund. Eeuwig zonde.
Zonde van de jongen dat hij aan de drugs verslaafd raakte. Welteverstaan zonde van het jonge leven dat in de verwoesting raakte, niet zonde dat hij willoos toegaf aan zucht en aan zwakte.
Zonde. Moet je die vriend hebben. Vaak een kleine ontevreden trek om. zijn mond. Hij moet ook elke stap een lichaam met zich meenemen, dat in de ogen van medische deskundigen en allergewoonste leken veel en veel te zwaar is. Ineens tuiten lipjes van de woordkarige man en hij kan nog guitig doen en zo kijken ook. Een berg van een taart met de top in wolken van slagroom komt op hem af, öf, op een presenteerblaadje, een helder drankje in een glaasje: „Wel, laat ik voor één keertje een beetje zondigen."
Alles is zonde. Wat niet tegenwoordig? Alles is zonde, behalve de zonde zelf. Want zonde is geen zonde meer. Sprake is van een missertje, een ongelukje, een uitglijertje en een leugentje. De zonde is een lekker hapje geworden. Een kreatief alternatiefje. De ware aard en de gedaante van de zonde raken bedolven onder kozenaampjes.
Alles is zonde tegenwoordig, behalve de zonde zelf. Zonde is geen zonde meer. Het is hachelijk deze stellingen op te werpen. De kans is groot dat de farizeeërtjes — ook al verkleind — zich op deze zinnetjes storten en er de hele wereld mee plat zeuren. Alles is zonde behalve de zonde en zonde is geen zonde meer. Misschien lopen ze ermee te pronken als met geleende veren op zo'n manier dat het lijkt of die veren aan hun eigen huid ontsproten zijn. Zonde! — o —
Hoe het komt dat zonde geen zonde meer is en dat alles zonde is behalve de zonde zelf? Ik denk, omdat het geslacht van zondaren is uitgestorven. Van een zondaar è. la psalm 51. „Tegen U, U alleen heb ik gezondigd". Louter beschouwelijk wil nog een beetje: „Zij, hebben allen gezondigd en derven de heerlijkheid Gods." Daar kun je nog een kant mee op. Maar in direkte persoonlijke relatie: „Tegen U, U alleen...", nee, daar is geen plek voor. Hoe het komt? Omdat je er geen zondaar meer voor op de knieën krijgt. Zo dwaas zijn wij, , dat wij in hoogste wijsheid besluiten dat er geen God meer is. Daarom lijden ook de kerken een kwijnend bestaan. Want de kerk bestaat in gemeenten. Gemeenten van zondaren.
— o — Omdat de zondaar ontbreekt, zijn er ook geen zondaren meer. Want zonden zijn nog niet levend geworden, en mensen gestorven, en de zondaar geboren, en de roep gena, o God gena geslaakt, of daar is het meteen: „Zo zal ik de overtreders Uwe wegen leren".
Dan zal ik elk, die 't heilspoor bijster is, Vrijmoedig al Uw rechte wegen leren; De zondaar zal zich dan tot U bekeren.
Zal. Dat kan niet uitblijven. Een soort heilige garantie met prompte gevolgen! Het farizeeïsme is kenbaar aan de methode om medemensen, d.w.z. welbeschouwd medezondaren, naar beneden te halen en omlaag te duwen. „Niet gelijk de andere mensen, noem maar op, of ook gelijk deze tollenaar". De echte zondaar voor God wil alle medezondaars met zich meetrekken. Naar de overvloeiende genade. Over Farizeeër en tollenaar gesproken. „Deze twee zijn, als ze kerken, lichtelijk te kennen en van elkander te onderscheiden" (vrij, naar de laatste zin van
artikel 29 NGB).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 februari 1984
Gereformeerd Weekblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 februari 1984
Gereformeerd Weekblad | 8 Pagina's