Oordeel voorzichtig
KOL-OMMETJE
Van kaft tot kaft is de Bijbel Gods Woord. Stoer zo'n boek. Inderdaad is er niks dubbelzinnig aan. Toch een onbesuisde stelling. Hoeveel woorden van de duivel begonnen met „Is het ook d'at God gezegd heeft....? " staan er niet in de Schrift.? In het dagelijks beraad met het Getuigenis zou Gods knecht een notitieboekje binnen bereik moeten hebben om allerlei reeksen op een rij te krijgen. Woorden en vragen van satan. Ook zinnen van mensen, al te menselijke oordeelvellingen. Mensen gooien er maar uit. Onbekookte. Zoveel beter weten wij alles. Ongetwijfeld heel scherpzinnige en zeer verstandige opmerkingen. In dat opzicht valt niet af te dingen. Maar toch verzinsel van mensen. Ons verstand is eenmaal nalatig, èn daarenboven verstoken van het ware licht. De psalmberijming zingt ervan: „Een ziel, aan het stof gekluisterd, beseft Uw daden niet; geen dwaas weet, wat hij ziet: Zijn oordeel is verduisterd." Hoe schriftuurlijk beslagen ook, wij moeten er wel mee instemmen. Met uw goedvinden. Want al weten wij nog zo bijbelvast, wanneer wij die wetenschap niet toepassen, is het zonder enige zin.
Hoe overhaast is mijn oordeel. En hoe overhaast het uwe.? Vaak zegt men: „Je moet niet zo rap klaar staan met je oordeel". Dat is suggestief uitgedrukt. Het heeft er alles van dat wij in feite allang gereed zijn met ons oordeel en wachten op de eerste de beste gelegenheid die zich voordoet om het te ventileren. Bewijs, zei de man die altijd het grootste gelijk had, en anderen het minste daarvan niet gunde. Neem slechts één evangelie en wij blijven aan het optekenen. Laat ik me beperken.
Zoveel mensen op de been. Op de hoofden — en de zinnen — kun je lopen. „Wie heeft Mij aangeraakt.? ", vroeg de Heere. „De schare drukt U en verdringt U", wist Petrus. Geef hem ongelijk. Allicht zal deze en gene onopzettelijk tegen Jezus zijn aangelopen. Eigenlijk heel dom van de Zaligmaker om de vraag te stellen. Petrus was een praktisch man. Wij zouden instemmend geknikt hebben: Heel verstandig opgemerkt. Bij diezelfde gelegenheid werd meegedeeld: , , Het meisje is al overleden en val de Meester niet meer lastig." Ook al weer zo'n wijs woord: Christus kan Zijn tijd zinvoller besteden. Met de Damascener Ananias was het iets dergehjks. Toen hij de opdracht ontving om die dreigende en blazende Benjaminitische wolf, Saul van Tarsen, op te zoeken in de straat, die 'de Rechte' heet, had Ananias zijn weetje.
Zo kunnen wij er nog veel meer vinden in de Heilige Schrift. Oordelen van mensen die er volkomen naast waren. Mis-schien wel heel plausibele, wijze, verstandige opmerkingen. Maar er desalniettemin naast. Een ziel beseft Gods daden niet. Met achtergronden, oogmerken, ervaringen en bedoelingen van de HEERE is geen rekening gehouden. Om het met woorden van de apostel eens plechtig te formuleren: „Eni gelijk het hun niet goed gedacht heeft God in erkentenis te houden." Het kan niet mooier. Als een verheven majesteit heeft het de dwaze gevallen mens niet behaagd om de hoge God aan Wie hij alles is verschuldigd niet in erkentenis te houden. Geen dwaas weet wat hij ziet. Toppunt van hoogmoed. Laten wij er toch ernstig rekening mee houden dat ons oordeel, hoe rechtzinnig wij ook mogen zijn, is verduisterd.
Hoe er af te komen.? Niet in de allerlaatste plaats kwam Christus ter wereld om de gedachten uit vele harten te openbaren. Dat verklaarde Sim.eon. Hij kon het weten. Want de Heihge Geest was op hem. Voordien zal het ook en zelfs bij deze Simeon anders geweest zijn. In deze lijn is het van groot belang om alle gedachte (krijgs)gevangen te leiden tot gehoorzaamheid van Christus. Want het is en blijft, dat Gods gedachten — evenals Zijn wegen — hemelhoger zijn dan die van ons. Hoeveel voorzichtiger moeten wij oordelen. Om niet geoordeeld te
worden.
Aa
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 oktober 1985
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 oktober 1985
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's