Bekijk het origineel

TOELICHTING OP DE VIJF ARTIKELEN TEGEN DE REMONSTRANTEN (XV)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

TOELICHTING OP DE VIJF ARTIKELEN TEGEN DE REMONSTRANTEN (XV)

2 minuten leestijd

Dit zeggen dan ook de woorden van het artikel, dat Gods kinderen uit die verzekerdheid dagelijks meerder oorzaak nemen om zichzelf voor God te verootmoedigen, de diepte van Zijne barmhartigheden te aanbidden, zichzelf te reinigen, en Hem, Die hen eerst zo uitnemend heeft lief gehad, wederom vuriglijk te beminnen.

Het is er dus ver van daan, zoals het artikel vervolgt, dat zij door deze leer van de verkiezing en door de overdenking daarvan, in het onderhouden ven Gods geboden, vertragen, of vleselijk zorgeloos zouden worden. Neen, zegt de Catechismus in Zondag 24, want het is onmogelijk, dat ze wie Christus door een waar geloof is ingeplant, niet zou voortbrengen vruchten der dankbaarheid. Immers, dat zou strijden met de aard van het nieuwe leven, strijden met het zaligmakende werk des Geestes, strijden met de verdiensten van Christus, strijden dus zo met de verwerving als met de toepassing der zaligheid, strijden, ten slotte met de eeuwige, verkiezenden liefde des Vaders. Zo onmogelijk als het is, dat de zon geen licht, het vuur geen warmte, een goede boom geen goede vrucht zou voortbrengen, even onmogelijk is het, dat Gods volk niet zou wandelen in de zalige sporen der genade. En hoe meer zij nu krijgen te zien, dat de grond hunner zaligheid geheel buiten hen ligt in de vrije verkiezing des Heeren in Christus, des temeer staan ze er ook naar om door de bediening des Geestes in zalige aankleving der ziel, in de weg der Evangelische preciesheid, naar de wille Gods te leven tot Zijn verheerlijking.

Zo handhaaft het artikel de waarheid Gods en stopt de mond van de vijanden der verkiezing, die schimpen, dat zij zorgeloze, mensen zou maken. Wel wordt er misbruik gemaakt van deze zo dierbare leer, maar dat komt op hun eigen hoofd terecht. Zo vergaat het de vals gerusten op de berg van Samaria, evenals de praters voor en tegen, die evenals de antinomianen in de wegen der uitverkorenen niet begeren te wandelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 december 1950

Goudse Kerkbode | 6 Pagina's

TOELICHTING OP DE VIJF ARTIKELEN TEGEN DE REMONSTRANTEN (XV)

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 december 1950

Goudse Kerkbode | 6 Pagina's

PDF Bekijken