Bekijk het origineel

Groederen, waaraan een smet kleeft.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groederen, waaraan een smet kleeft.

2 minuten leestijd

De vraag is gesteld, of een kerk een legaat of erfenis mag aannemen, indien bekend is of te bewijzen valt, dat de gelden die gelegateerd zijn of de erfenis uitm.iken, verkregen zijn door oneerlijk of schandelijk bedrijf, b.v. door zeerooverij, straatrooverij, woeker, afpersing, uitzuiging, of het houden van drankhuizen of bordeelen.

Mogen we voor ditmaal volstaan met het gevoelen hierover mede te deelen van Professor Gijsbertus Voetius, den meest deskundigen schrijver, die ten deze onder de Gereformeerden is opgestaan.

Voetius dan zegt [Pol. Eccl. II. 668):

1o. Dat de kerken van al zulke personen, zoolang zij aldus hun ┬╗geld verdienen", uit het aldus verworvene, geen gaven of geschenken mogen aannemen; en dat wel a. omdat hetgeen zulke personen geven hun niet wettig toekomt; en b. omdat de kerken zelfs den schijn niet op zich mogen laden, alsof zij met dieven of hoeren heulden, hen sterkten in hun schanddaden, en hun een indruk gaven, alsof hun gruweldaden minder onduldbaar zouden zijn.

Maar 2". dat de kerken legaten of erfenissen wel hebben aan te nemen, zoo ze haar vermaakt zijn fdoor personen, die wel vroeger in zulke zonden leefden, maar sinds er van aflieten, er berouw over hadden, en voorzooveel dit in hun vermogen is, vroeger onrecht hebben goedgemaakt.

Andei-s, zoo voegt Voetius er bij, zouden de kerken ook van de vorsten en grooten der aarde geen schenkingen mogen aannemen, daar toch wel niemand zal staande houden, dat al hun bezittingen altoos wettig en eerlijk verkregen zijn.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor familieleden. Ook deze mogen zulk een erfenis zvel aanvaarden-in het laatste, maar niet in het eerste geval.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 26 januari 1896

De Heraut | 4 Pagina's

Groederen, waaraan een smet kleeft.

Bekijk de hele uitgave van zondag 26 januari 1896

De Heraut | 4 Pagina's

PDF Bekijken