Bekijk het origineel

Wroeten.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wroeten.

2 minuten leestijd

Koddige dingen staan er soms in de Vaderlander.

Zoo werd er nu het stukje van Prof. • Noordtzij over den stand der Gereformeerde kerken sinds de vereeniging van '92 in overgenomen, maar daaronder deze potsierHjke opmerking geplaatst:

Wat blijdschap die nieuwe kerken (!), hem gaarne gegund! Maar zich verblijdend stelt de heer N. toch zijn eigen kerk ten toon als der wereld het schouwspel gevend van eene. Christelijke kerk, mmer in anderer ingewand wroetend, immer bezig, niet der (vereld maar een andere Christelijke kerk de zieltjes af te winnen. Nobele openbaring van eene Christetelijke kerk !

Koddig en potsierlijk noemen we deze opmerking.

Of voelt dan de Vad. niet, hoe heel de Ned. Herv. Kerk op die manier geacht moet worden te zijn opgekomen door het ontrooven van zieltjes aan de toenmalige Christelijke kerk ?

Nu nog is deze kerk er op uit, om, waar het even kan, leden van onze kerken voor zich te winnen.

Precies zooals ze het vroeger van de Christelijke Gereformeerde kerk deed, toen over deze nog al de fiolen van haar toorn werden uitgegoten.

Al wat hier ten onzen laste wordt geboekt, geldt precies, geldt letterlijk, geldt op den kop af evenzoo voor de kerk waar ze het zelve voor opneemt.

En bovendien, wat beduidt hier die tegenstelling: »niet der wereld, maar de Christelijke kerk zieltjes af te winnen? "

De Joden nu daargelaten, zijn er op de 4I/2 millioen Nederlanders . geen 5 pet. die niet tot een der Christelijke kerken behooren.

Waar is dan die »wereld, " die hier tegen de Christelijke kerken wordt overgesteld }

Zooveel weet toch ook de Vaderlander wel, dat benoorden Moerdijk heel die »wereld" waaraan de zieltjes moeten ontrukt worden, huist in de Nederlandsche Hervormde Kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 26 januari 1896

De Heraut | 4 Pagina's

Wroeten.

Bekijk de hele uitgave van zondag 26 januari 1896

De Heraut | 4 Pagina's

PDF Bekijken