Bekijk het origineel

Sohijnbaar tegenstrijdig.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sohijnbaar tegenstrijdig.

2 minuten leestijd

Men vraagt ons, of het niet strijdt, dat Tve, sprekende over het Sacrament in het gemeen, schreven: Het Sacrament sterkt niet het geloofsvermogen, maar het actueel geloof; — en nochtans later op 4en Kinderdoop komende, betuigden: De sterking kan bij het kind natuurlijk niet plaats hebben in het actueele geloof, dat er nog niet is, maar moet plaats hebben in het geloofsvermogen.

Metterdaad schijnt dit te strijden, maar wie scherp ziet, merkt toch al spoedig, dat dit niet het geval is.

Stel er is een gemeente ten plattelande, die bestaat uit de kom van het dorp, uit eett buurt vóór de kom, en uit het vlakke veld met hier en daar een huis, dan 13 het geheel natuurlijk, dat ik van iemand die tn de buurt voor de kom woont, de eene maai u zeggen zal: s> Hij woont niet in het dorp", bedoelende: »maar in de voorbuurt", en de andere maal even beslist: «Hij woont hier niet, hij woont in-het dorp", daarmee willende zeggen, dat hij niet in het veld, maar in het bebouwde gedeelte woont.

En zoo nu ook is het hier. «Geloofsvermogen" kan in tweeërlei zin genomen, of in dien van het Latijnsche potentia, of iu dien van het Latijnsche facultas. Ia het eerste geval beteekent het, wat wij •aa& m& ix: het zaad, in het andere: de kracht die in het züad schuilt; Nu kan het zaad als zoodanig natuurlijk nooit verminderd noch vermeerderd worden, maar wel kan de kracht die er in schuilt, en er uit zal komen, versterkt.

En zoo nu ook is beide volkomen juist. Eenerzijds, dat het geloofsvermogen (als potentia genomen) nooit versterkbaar is, en anderzijds dat het geloofsvermogen, als in zich bezittende de geloofskracht [facultas) wel terdege versterking kan ondergaan.

Het ligt er nu eenmaal toe, dat onze taal voor zulke fijnere onderscheidingen het rechte woord mist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 2 februari 1896

De Heraut | 4 Pagina's

Sohijnbaar tegenstrijdig.

Bekijk de hele uitgave van zondag 2 februari 1896

De Heraut | 4 Pagina's

PDF Bekijken