Bekijk het origineel

Buitenland.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Buitenland.

2 minuten leestijd

Duiischland.

Naar aanleiding van dan moord, gepleegd op den sjustizrath" Levy te Berlijn, door eenige halfwassen jongens, bespreekt men in vele kringen in Duitschland de vraag, wat met eene jeugd aan te vangen, die zich op eene dusdanige wijze openbaart ? Hier heeft men niet te doen met verharde misdadigers, maar met knapen van 16-17 jaren, wien het op zekeren dag in de gedachte komt een moord te plegen, en die, zonder eenig overleg, hun plan gaan ten uitvoer leggep, alsof zij een grap hadden uit te voeren. Van het aanwezig zijn van een conscientie, is bij deze knapen geen spoor te ontdekken. Ook schijnt de broeder van een der moordenaars alle menschelijk gevoel en alle schaamte te hebben uitgeschud, anders had hij zijn broeder niet verraden, alleen om de 509 Mark te verdienen, die de Berlijnsche justitie op de ontdekking van dei moordenaars had gesteld. Dit talereel wordt er niet fraaier op, wanneer men weet, dat de rabbijn, die de lijkdienst van den vermoordde leidde, van deze gelegenheid gebruik maakte, om zijne politieke tegenstanders aan te vallen.

Nu het kalf verdronken is, wil ieder den put gaan dempen. Vandaar dat de vraag, wat aan de steeds toenemende verwildering van het opkomend geslacht te doen, ijverig besproken wordt. De antwoorden, die men op deze vragen geeft, zijn zoo uiteenloopend; de mannen, die de banier van het Christendom omhoog heffen, zijn zoo verdeeld, ook in zake paedagogische vraagstukken, dat de mannen van de anarchie zich in de handen kunnen wrijven, omdat het zaad, dat zij met kwistige hand uitstrooiden, niet alleen blijkt ontkiemd te zijn, maar ook reeds vruchten draagt.

WINCKEL.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 15 november 1896

De Heraut | 4 Pagina's

Buitenland.

Bekijk de hele uitgave van zondag 15 november 1896

De Heraut | 4 Pagina's

PDF Bekijken